LifestyleIvana Kratochvílová23. září 20202 minuty čtení

Nedostatek důležitého vitamínu zvyšuje riziko ADHD u dětí

Zhruba každé desáté dítě v současnosti trpí hyperaktivitou a poruchou pozornosti. Tato neurovývojová porucha je známá pod anglickou zkratkou ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Vědci nyní zjistili, že příčinou jejího vzniku může být nedostatek důležitého vitamínu v těle matky během těhotenství.

ADHD se častěji vyskytuje u chlapců. Mezi příznaky patří neudržení pozornosti při nejrůznějších činnostech. Děti s ADHD nemají příliš rády úkoly zaměřené na trpělivost a soustředění. Často ztrácejí věci, jsou neustále v pohybu, stále hovoří a mají celkově problém zůstat v klidu.

ČTĚTE TAKÉ: Chřipka se od běžného nachlazení liší. Jak ji poznat a úspěšně vyléčit?

Finští vědci zkoumali tisícovku dětí s ADHD narozených v letech 1998 a 1999 a stejný počet dětí bez této poruchy. Výsledky studie ukázaly na souvislost mezi nedostatkem vitamínu D u matek během těhotenství a výskytem ADHD u jejich potomků. Zjistilo se, že při nižší hladině vitaminu D je riziko poruchy vyšší o 45 % až 65 %.

Nepostradatelný vitamín D

Vitamín D není pouze jedna látka. Hovoříme o souhrnném označení pro látky, ze kterých organismus vytváří hormon kalcitriol, který zásadně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu v našem těle.

Kromě toho vitamín D ovlivňuje přes 200 různých chemických reakcí v organismu a je nezbytný i pro správný vývoj centrálního nervového systému. Funguje i jako prevence sezónních respiračních onemocnění.

Nízká hladina vitamínu D bývá spojována s celou řadou zdravotních komplikací – od depresí, přes onkologické choroby až po sníženou imunitu. Z potravin můžeme získat jen malé množství vitamínu D. Tělo si ho vyrábí samo díky slunečnímu UVB záření.

ČTĚTE TAKÉ: Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití

Nepřehlédněte