Pražské zprávyPražskýDEN.cz21. září 20202 minuty čtení

Přisvětlování přechodů pro chodce bude rychlejší

Požadavky městských částí na přisvětlení přechodů pro chodce by měly být nově vyřizovány výrazně rychleji. Umožní to nová rámcová smlouva mezi pražským magistrátem a společností Technologie hl. m. Prahy (THMP).

Doposud přechody přisvětlovala pouze Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK), které nadále zůstane přisvětlování v rámci větších stavebních úprav. Požadavky čistě na osvětlení bude nově vyřizovat THMP. Z deseti až dvaceti ročně se nově osvětlí až 40 přechodů. Čekací doba by se tím měla zkrátit ze dvou let na půl roku.

ČTĚTE TAKÉ: Na lince Korean Air z Prahy do Soulu bude od října létat Dreamliner

„Příprava a realizace byla doposud čistě na TSK, kde požadavky přibývaly rychleji, než se stihly odbavovat. A přechody zůstávaly neosvětlené. Bylo to zdlouhavé, neefektivní a vznikaly bizarní situace, kdy lampa stála a měsíc nesvítila, protože nebyly odladěné převody majetku z jedné společnosti na druhou nebo hotová smlouva s dodavatelem energie. S tím je konec,“ říká náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Plnění rámcové smlouvy bude financováno z položky 4347 Akce BESIP rozpočtu hl. m. Prahy, která je určena mimo jiné k tomuto účelu. Rámcová smlouva je nastavena pro přípravu a realizaci přisvětlení 60 přechodů pro chodce, celkové maximální náklady činí 29 milionů korun do roku 2023.

„Systémově to do teď nedávalo moc smysl. Vše bylo na TSK, včetně projektu a realizace, pak se osvětlení předalo do majetku kolegům z THMP. Teď budou jednodušší akce bez stavebních zásahů vyřizovat Technologie. Celý proces se výrazně urychlí a bude větší kapacita na více požadavků,“ dodal Scheinherr.

Nepřehlédněte