Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz21. září 20201 minuta čtení

Samec pandy červené má novou partnerku z Chorvatska

Samice pandy červené Regica, která se do pražské zoo přistěhovala letos v červenci z Chorvatska, vyrazila po několikatýdenní aklimatizaci poprvé do svého nového výběhu.

„Panda červená je ohrožený a současně návštěvnicky velmi atraktivní druh. Právě proto má její výběh zcela exkluzivní prostor hned u hlavního vchodu. Doufám, že se tam samička, kterou jsme dostali ze Záhřebu, bude těšit z obdivu návštěvníků. Ale hlavně, že časem přivede na svět své první mládě,“ přivítal novou pandí samičku v Zoo Praha ředitel Miroslav Bobek.

ČTĚTE TAKÉ: Místo techniky živá zvířata. Ovce a kozy spásají pražské louky a stráně

A na mláďata se snad nebude čekat dlouho. Výběh bude jeho čerstvá obyvatelka Regica sdílet s dvanáctiletým samcem Patem. Ten také její první prohlídku nového domova bedlivě sledoval, i když první „oťukávání“ má dvojice už za sebou.

„Mají v zázemí seznamovací prostor, kde na sebe vidí a mohou se vzájemně očichat. Věděl tedy již delší dobu, že tady samice je. Chodil po výběhu a značkoval si ho, aby pandí slečna stoprocentně poznala, že tady je samec,“ usmívá se při popisu pandího sbližování vrchní chovatelka malých savců Denisa Zběhlíková.

Samice pandy červené Regica se narodila 3. července loňského roku v Zoo Zagreb. Samec Pat se stal v roce 2012 otcem mláděte Akima. Tento sameček představoval první úspěšný odchov pand červených v Zoo Praha. Pandy červené jsou velmi choulostivé šelmy a jejich chov je náročný. První zvířata přišla do pražské zoo už v roce 1955.

Nepřehlédněte