Pražské zprávyKristián Vích21. září 20201 minuta čtení

Situace v Praze je vážná, prohlásil primátor. Od pondělí platí nová opatření

Epidemiologická situace v Praze je vážná. Po nedělním jednání bezpečnostní rady hlavního města to prohlásil primátor Zdeněk Hřib. Od pondělí vstupují v platnost nová nařízení.

Za poslední týden hygienici v Praze zaznamenali 216,8 případů v přepočtu na 100 000 obyvatel. Většina nakažených má však lehký průběh infekce.

ČTĚTE TAKÉ: Režisér Jiří Menzel obdržel čestné občanství hlavního města Prahy

Na tzv. semaforu je nyní metropole v rámci ČR jediným regionem, který je červený. Znamená to narůstající komunitní přenos. U velké části nákaz již není možné dohledat původce.

Nová opatření

Kromě již platných opatření musí mít lidé v Praze od pondělí roušky i na venkovních akcích nad 100 účastníků. „Je to nutné proto, abychom zpomalili další nárůst pozitivních,“ zdůraznil Hřib.

Pražské vysoké školy musí navíc ode dneška přejít na dálkovou výkuku. Studenti nesmí osobně navštěvovat prostory škol s výjimkou individuální návštěvy knihoven, individuálních konzultací a zkoušení za přítomnosti max. 10 osob.

Vysokoškoláci mají dále povoleny také laboratorní, experimentální něco umělecké práce za přítomnosti max. 15 osob. Možná je i klinická a praktická výuka.

ČTĚTE TAKÉ: Provoz metra bude od pondělí posílen. Roušky v MHD jsou povinné i nadále

Nepřehlédněte