MagazínKristián Vích14. září 20201 minuta čtení

Slavný oscarový herec ztvární Nicolase Wintona v celovečerním filmu

Už více než 80 let uplynulo od hrdisnkého činu sira Nicolase Wintona, který zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů tím, že jim zajistil odjezd vlakem do Spojeného království. Dojemný příběh nyní znovu ožije na plátnech kin.

Postavu mladého Nicolase Wintona si v chystaném celovečerním snímku One Life (Jeden život) zahraje americký herec Johnny Flynn. Jeho starší verzi pak ztvární oscarový herec Anthony Hopkins.

ČTĚTE TAKÉ: Po rajčatech se dříve umíralo. Prokletí bohatých vysvětlila až věda

Režie filmu se ujme Aisling Walsh, koprudokvat ho bude BBC a natáčet by se nejspíš mohlo i v Praze, odkud transporty s dětmi v roce 1939 odjížděly.

Svým činem se nechlubil

Nicolas Winton se během své dovolené v roce 1938 rozhodl zachránit co nejvíce dětí před téměř jistou smrtí v koncentračních táborech. Pro každé musel najít rodinu ve Velké Británii a sehnat kauci a vízum. Od března do srpna 1939 vlaky dopravily do Británie celkem 669 dětí.

Sir Winton o svém činu nikdy nemluvil. Vše vyplavalo na povrch až o desítky let později. Zachránce stovek lidských životů byl následně oceněn řadou titulů a příběh o jeho hrdinství obletěl celý svět. Zemřel v roce 2015 ve věku 106 let.

Nepřehlédněte