LifestyleIvana Kratochvílová14. září 20202 minuty čtení

Sňatek v brzkém věku může být rizikový

Většina malých dívek často sní o tom, jak bude vypadat jejich svatební den. Část z nich se přitom na tuto životní událost těší tak moc, že do manželství bezhlavě vstoupí už kolem 20. roku života. Podle vědců to ale v některých případech může být chyba.

Průměrný věk novomanželů v Česku se za posledních 30 let zvýšil. Zatímco v roce 1990 bylo nejvíce nevěst ve věku 19 let a nejvíce ženichů ve věku 22 let, dnešním nevěstám bývá nejčastěji 27 let a ženichům kolem 30 let.

ČTĚTE TAKÉ: Svět bez kocoviny. Vědec vymyslel alkohol, po kterém druhý den nebolí hlava

Důvody jsou zřejmé. Současná generace mladých lidí si chce užívat nezávislost – více cestují, vzdělávají se nebo budují kariéru. Společnost už navíc nehledí na nesezdané jedince jako na „divné vyvrhele“.

Rizikový věk pro manželství

Vědci z Commonwealth University v americké Virginii nyní přišli s dalším argumentem, proč se vyplatí k oltáři příliš nespěchat. Podle jejich studie totiž určitým lidem, kteří vstoupí do manželství ještě před dovršením 30. roku věku, hrozí zvýšené riziko alkoholismu.

Výzkum se zaměřil na vzorek tisícovky osob, které měly genetické predispozice k nadměrnému pití alkoholu. Ti, kteří vstoupili do manželství už na začátku dospělosti, pak konzumovali alkohol mnohem častěji než ostatní.

Vysvětlení vědci nemají

„Silné epizodické pití může být u mladých párů vyšší, protože mladí jedinci, kteří se ožení s mladými, nemusí mít na sebe nejlepší vliv,“ nabízí jedno z možných vysvětlení spoluautorka studie Rebecca Smith. Zároveň dodává, že důvodů může být více. O konkrétních příčinách se ale nezmiňuje.

ČTĚTE TAKÉ: Jak modrá a červená barva působí na naše duševní schopnosti

Přestože podle dřívějších výzkumů může právě vstup do manželství zabránit u mnoha osob rozvoji alkoholismu, podle této studie se ukazuje, že u velmi mladých novomanželů je to přesně naopak.

Nepřehlédněte