Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě
Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat.
V listech špenátu najdeme velké množsví látek a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Pokud tedy tato zelenina nepatří zrovna mezi vaše nejoblíbenější druhy, přesvědčíme vás, že byste měli přehodnotit postoj.
Význam pro kosti
Špenát je bohatým zdrojem vitamínu K, který hraje důležitou roli při produkci proteinu zvaného osteokalcin. Ten je odpovědný za stabilizaci vápníku v kostech. Kromě toho špenát obsahuje i samotný vápník, vitamín D, vlákninu, hořčík a draslík. Všechny tyto živiny jsou pro zdraví kostí rovněž důležité.
Zdravé oči i pokožka
Špenát obsahuje i velké množství různých karotenoidů a vitamínu A. Ten napomá udržovat normální stav pokožky i očí. Navíc funguje jako antioxidant, podporuje imunitu a chrání vlasové folikuly před poškozením volnými radikály, čímž zabraňuje vypadávání vlasů.
Srdce vám za špenát poděkuje
Vitamín C ve špenátu rovněž prospívá pokožce, protože zabraňuje vzniku vrásek. Navíc chrání i před kardiovaskulárními chorobami. Tyto účinky umocňuje i lutein, který chrání tepny a přispívá ke snížení rizika infarktu.
Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka
Více energie
Pravidelná konzumace špenátu zvyšuje hladinu hořčíku v těle. Ten je důležitý k tomu, abyste se cítili plní síly a energie. Špenát je navíc i bohatým zdrojem kyseliny listové, která při trávení pomáhá ze ostatní stravy získávat využitelnou energii.
Jak ho připravit
Nejlepší možností je konzumovat špenát za syrova. Pokud ho přimícháte do salátu, nepřijdete o drahocenné živiny. Šetrným způsobem přípravy je i dušení. Takto připravený špenát se pak skvěle hodí jako příloha k masům. Pokud chuti špenátu nemůžete přijít na jméno, zkuste k němu přidat muškátový oříšek, sušená rajčata, kari koření, balkánský sýr nebo zeleninový vývar. Uvidíte, že takto vám špenát určitě zachutná!
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu