LifestyleIvana Kratochvílová10. září 20202 minuty čtení

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě

Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat.

V listech špenátu najdeme velké množsví látek a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Pokud tedy tato zelenina nepatří zrovna mezi vaše nejoblíbenější druhy, přesvědčíme vás, že byste měli přehodnotit postoj.

ČTĚTE TAKÉ: Potraviny, které posilují imunitu organismu

Význam pro kosti

Špenát je bohatým zdrojem vitamínu K, který hraje důležitou roli při produkci proteinu zvaného osteokalcin. Ten je odpovědný za stabilizaci vápníku v kostech. Kromě toho špenát obsahuje i samotný vápník, vitamín D, vlákninu, hořčík a draslík. Všechny tyto živiny jsou pro zdraví kostí rovněž důležité.

Zdravé oči i pokožka

Špenát obsahuje i velké množství různých karotenoidů a vitamínu A. Ten napomá udržovat normální stav pokožky i očí. Navíc funguje jako antioxidant, podporuje imunitu a chrání vlasové folikuly před poškozením volnými radikály, čímž zabraňuje vypadávání vlasů.

Srdce vám za špenát poděkuje

Vitamín C ve špenátu rovněž prospívá pokožce, protože zabraňuje vzniku vrásek. Navíc chrání i před kardiovaskulárními chorobami. Tyto účinky umocňuje i lutein, který chrání tepny a přispívá ke snížení rizika infarktu.

ČTĚTE TAKÉ
Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka

Více energie

Pravidelná konzumace špenátu zvyšuje hladinu hořčíku v těle. Ten je důležitý k tomu, abyste se cítili plní síly a energie. Špenát je navíc i bohatým zdrojem kyseliny listové, která při trávení pomáhá ze ostatní stravy získávat využitelnou energii.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vyzrát na kocovinu? Pomůže voda i lehká procházka. Některé potraviny ale vynechejte

Jak ho připravit

Nejlepší možností je konzumovat špenát za syrova. Pokud ho přimícháte do salátu, nepřijdete o drahocenné živiny. Šetrným způsobem přípravy je i dušení. Takto připravený špenát se pak skvěle hodí jako příloha k masům. Pokud chuti špenátu nemůžete přijít na jméno, zkuste k němu přidat muškátový oříšek, sušená rajčata, kari koření, balkánský sýr nebo zeleninový vývar. Uvidíte, že takto vám špenát určitě zachutná!

Nepřehlédněte