MagazínIvana Kratochvílová10. září 20202 minuty čtení

Potraviny, které posilují imunitu organismu

V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny.

Vaše imunita závisí na tom, jaké potraviny konzumujete. Pokud do svého pravidelného jídelníčku zařadíte těchto 5 potravin podporujících imunitu, dokážete se vyhnout onemocnění i v tuto extrémně exponovanou dobu.

ČTĚTE TAKÉ: Ledviny jsou mimořádně důležité. Dopřejte jim odpovídající péči

Kuřecí vývar

Kuřecí polévka je základem pro přežití chladného období, kdy se respiračním chorobám obzvláště daří. Podle amerických vědců má kuřecí vývar protizánětlivý účinek a uklidňuje zánět horních cest dýchacích.

Zázvorový čaj

Pokud jde o léčbu běžného nachlazení, je zázvor jednou z nejlepších potravin. Jeho silné protizánětlivé vlastnosti jsou ideální v boji proti nachlazení nebo chřipce a hrají klíčovou roli při posilování vaší imunity.

Pomeranče

Pomeranče jsou doslova nabité vitamínem C, který je jedním ze základních kamenů imunity. Vitamín C pomáhá zvýšit obranyschopnost organismu proti virózám a sezonním nachlazením. Pokud už se nakazíte, zvýšené dávky vitamínu C pomohou zkrátit trvání a závažnost onemocnění.

Rajčata

Rajčata jsou výborná nejen v italských těstovinách. Díky vysokému obsahu vitamínu C jsou také skvělou potravinou ke zvyšování vaší imunity. Jedno středně velké rajče obsahuje více než 16 miligramů vitamínu C, což z něj dělá skvělou ochranu před nachlazením. Kromě toho rajčata obsahují i další užitečné látky, které snižují pravděpodobnost výskytu srdečních onemocnění.

ČTĚTE TAKÉ: Léčivá síla kaštanů. Podzimní zamyšlení Terezy Běhalové

Červené papriky

Skutečnou vitamínovou bombu jsou červené papriky, které obsahují obrovské množství vitamínu C, A a K. Pokud zařadíte červenou papriku do svého jídelníčku, snížíte riziko virózy až o polovinu.

Nepřehlédněte