MagazínTereza Běhalová10. září 20202 minuty čtení

I děti potřebují vhodné podmínky pro kvalitní spánek

Nedostatečný a nekvalitní spánek má nepříznivý vliv na každého z nás. Ať už jde o kojence, batole, starší dítě nebo dospělého. Jak ale zajistit dobré podmínky pro spaní právě našim potomkům?

Usínání menších dětí ovlivňují určité situace nebo zvyky – například houpání a chování, usínání s dítětem, chybějící mazlík na spaní. Když dítě tyto podmínky nemá, je mrzuté a vyžaduje je. Rituály jsou důležité, dávají pocit jistoty a navozují klid. Nesmějí však přerůst v závislost, která bude pro rodiče zátěží.

ČTĚTE TAKÉ: Světová zdravotnická organizace varuje před vlivem obrazovek na děti

Spánková hygiena platí i pro děti. Ty budou lépe usínat, když před uložením projdou pravidelně se opakujícími kroky, které je postupně uklidní a dají jim jasný signál, že je čas jít spát. Dodržujte pravidelnou dobu pro večerní jídlo, hygienu i ukládání dítěte.

Děti a spánek? Důležité je prostředí

Místnost určenou ke spaní dobře vyvětrejte a udržujte v ní optimální teplotu okolo 20 stupňů. Vliv na spánek má i frekvence a intenzita světla. Přejděte včas z denní bílé barvy, určené pro práci, na teplé žluté večerní světlo, nebo osvětlení ztlumte.

Vyhněte se emotivním zážitkům, ukládejte dítě ke spánku v příjemném, klidném prostředí. Učte dítě spát v jeho postýlce, později posteli. Důležitá je správná velikost lehací plochy a kvalitní matrace. Pohodlné pyžamo hraje také svoji roli. A nezapomeňte na oblíbenou plyšovou hračku.

Pohádky děti milují

Přečtěte pohádku, kapitolu z oblíbené knížky, zazpívejte ukolébavku. Děti ocení i příběh, který rodič vypráví podle své fantazie. Vyprávění můžete spojit i s jemnou masáží.

ČTĚTE TAKÉ: Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem

Nenechávejte dětem při usínání láhev s pitím. Uklidněte dítě pohlazením nebo slovně, pokud pláče. Nesviťte, ani ho nenechávejte bezdůvodně vstávat a odcházet z postele.

Každé dítě je jiné, zažívá různé podněty a potřebuje jiný čas na jejich zpracování. Mějte to na paměti, když usínání nebude probíhat podle vašich představ.

Nepřehlédněte