Pražské zprávyKristián Vích10. září 20202 minuty čtení

Praha obnovuje preventivní opatření v MHD. Dveře se otevřou automaticky

Foto: Unsplash

Dopravní podnik hl. m. Prahy znovu zavádí preventivních opatření, která v důsledku pandemie covid-19 platila letos na jaře.

Od dnešního dopoledne tramvaje v pražské MHD centrálně otevírají všechny dveře na všech zastávkách a linkách. Současně s tím se ruší zastávky na znamení. Pro výstup či nástup cestující nemusí mačkat znamení řidiči pro zastavení či tlačítko pro otevření dveří.

ČTĚTE TAKÉ: Roušky se vrací. Kde všude budou od září opět povinné?

Také autobusy na městských linkách pražské MHD budou od zahájení provozu v pátek 11. září centrálně otevírat všechny dveře při každém zastavení v zastávce. Z důvodu dodržení aktuálně platných jízdních řádů a povinných bezpečnostních přestávek řidičů nicméně zůstávají v platnosti zastávky na znamení.

Od pátku 11. září pak budou také u všech městských autobusů a tramvají (kromě nejmodernějších typů 14T a 15T) trvale uzavřeny přední dveře pro nástup a výstup cestujících.

Povinné roušky a ozonizace vozů

Nadále platí povinnost cestujících nosit ochranu dýchacích cest, tj. mít ve všech prostorech pražské MHD zakrytý nos i ústa rouškou, ústenkou, respirátorem, šátkem či jinou tkaninou, které může pomoci bránit šíření kapének během dýchání či mluvení a chránit tak ostatní cestující i řidiče či ostatní pracovníky MHD.

Nařízení o nošení roušek platí také ve vestibulech metra, v prostorech lanovky na Petřín či lanové dráhy v pražské zoologické zahradě. Ochranu úst je nutné mít nasazenou ještě před nástupem do vozidla v případě povrchové dopravy, resp. před vstupem do vestibulu metra.

ČTĚTE TAKÉ: Prodeje jízdenek na MHD přes mobil lámou rekordy

Úklidy a ozonizace vozů MHD pokračuje beze změny ve stejném režimu jako během nouzového stavu, tj. na denní bázi a za použití zvýšené koncentrace čistících a dezinfekčních prostředků.

Nepřehlédněte