Pražské zprávyKristián Vích9. září 20202 minuty čtení

Rekonstrukce radnice Prahy 10 začne příští rok. Vyjde na stovky milionů

V druhé polovině příštího roku by měla odstartovat rekonstrukce radnice MČ Praha 10. Budova úřadu ve Vršovické ulici ze 70. let minulého století je v havarijním stavu. Stavební práce vyjdou na stovky milionů korun. Finanční injekci ve výši 500 milionů korun nejspíš poskytne pražský magistrát.

Má jít o největší investiční akci v historii Prahy 10. Celkové náklady na kompletní rekonstrukci radnice dosáhnou vyšších stovek milionů korun. Přesná částka má být známa až po finálním dokončení projektu. Městská část by ale nebyla schopná tak vysokou částku financovat pokrýt z vlastních prostředků, a proto požádala magistrát o dotaci.

ČTĚTE TAKÉ: Libeňské Elsnicovo náměstí se příští rok promění v klidný parčík

Pražští radní na svém pondělním zasedání finanční výpomoc schválili. Městské části Praha 10 pošlou 500 milionů korun, pokud to schválí Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Rekonstrukce je nutná

„Budova radnice Prahy 10 je v dlouhodobě neuspokojivém technickém stavu a reálně hrozí, že do pár let dojde k omezení služeb poskytovaných občanům této druhé největší městské části, pokud rekonstrukce nebude brzy zahájena“ vysvětlil náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast rozpočtu Pavel Vyhnánek.

Součástí financování mají být i prostředky z Operačního programu životní prostředí. Městské části bylo už zasláno rozhodnutí o schválení dotace ve výši 219 milionů korun na snížení energetické náročnosti objektu.

Finanční výpomoc od magistrátu ve výši 500 milionů korun má sloužit pouze na samotnou rekonstrukci. Další náklady, související zejména se stěhováním a dočasným působením úřadu v náhradních prostorech, bude hradit městská část z vlastní kapsy. Totéž platí i o interiérech.

ČTĚTE TAKÉ: Inflace pokračuje v poklesu, dostala se pod devítiprocentní hranici. Náklady na bydlení ale rostou

Novostavba nakonec nebude

Kromě rekonstrukce stávající budovy radnice se v minulosti uvažovalo i o stavbě zcela nové budovy na zelené louce. Podle současného místostarosty Martina Sekala by se ale taková varianta nebyla výhodná.

„V tom případě by náklady byly výrazně vyšší. Už jen proto, že městská část nevlastní vhodný pozemek a nemohla by v tomto případě žádat o žádnou dotaci,“ uvedl letos v únoru Martin Sekal.

Nepřehlédněte