Pražské zprávyPražskýDEN.cz30. srpna 20202 minuty čtení

Tramvaje na Libeňském mostě už nebudou zpomalovat

Tramvajový provoz na Libeňském mostě se vrátí do běžného režimu. Provedené diagnostické zkoušky vyloučily riziko nepřípustných rezonancí konstrukce. Soupravy tak budou moci po mostě opět jezdit nesníženou rychlostí až do 50 km/h.

„Ukázalo se, že most, který 92 let neprošel žádnou zásadní opravou, zvládl tři náročné diagnostiky a nemusí jít k zemi. Na jeho místě tak není třeba stavět nový a drahý most, jak bylo původně rozhodnuto. Jsem rád, že jsme tomuto bourání zabránili. Na základě výsledků diagnostik můžeme také na most po šesti letech konečně vrátit původní rychlost tramvají a 30 000 lidem denně ušetřit jejich čas při přejíždění z jedné strany Vltavy na druhou,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu.

ČTĚTE TAKÉ: Na Černém Mostě začala přeměna Divočiny v park

Pražští radní by měli v průběhu září řešit vypsání veřejné zakázky na dlouho očekávanou rekonstrukci. Ke snížení rychlosti tramvají došlo z obav ze stavu Libeňského soumostí, a především jeho rámových konstrukcí, už v roce 2014.

Zkoušky vyšly dobře

Série diagnostických zkoušek započala v roce 2016. V letošním roce byly provedeny během tří víkendů statické i dynamické zatěžovací testy s maximální zátěží včetně měření chování mostu při přejezdech tramvajových souprav v různých rychlostech.

Z výsledků vyplynulo, že tramvajové soupravy mohou projíždět po Libeňském soumostí rychlostí do 50 km/h. Toto konstatování platí pro současný stav drážního svršku. Dopravní podnik hl. m. Prahy nyní připravuje změnu režimu pro tramvajové linky 1, 6, 14, 25 a 94. Upravené jízdní řády začnou platit od 8. září.

Nepřehlédněte