LifestyleIvana Kratochvílová27. srpna 20202 minuty čtení

Pálení žáhy snadno zaženete. Stačí potraviny, které máte doma

Pocit nepříjemného pálení za hrudní kostí nebo v hrdle postihne čas od času každého. A když se k tomu přidá ještě říhání a pocit na zvracení, obvykle hledáme rychlý a účinný způsob, jak se potíží zbavit.

Pálení žáhy neboli pyróza je způsobeno překyselením žaludku a navracením (vystřelováním) jeho obsahu do jícnu. Pokud vás žáha pálí jen občas, například po mimořádně těžkém a mastném obědě, není třeba si dělat starosti.

ČTĚTE TAKÉ: Když měsíc nebudete pít alkohol, tohle se stane s vaším tělem

Pokud ale podobné problémy zažíváte častěji, měli byste se poradit se svým lékařem. Onemocnění zvané gastroezofageální reflux totiž není žádná banalita. Nepříjemný pocit pálení žáhy často doprovází i tlak na hrudníku připomínající infarkt, dávivý kašel, chrapot, průduškové a plicní komplikace nebo zkažený acetonový dech.

Reflux se pak obvykle léčí za pomoci léků, diety a správné životosprávy. Pálení žáhy výrazně zhoršuje kouření, alkohol a obezita. Najet na zdravější životní styl je proto hlavním předpokladem pro úspěšnou léčbu.

Jak zahnat akutní pálení žáhy

S překyseleným žaludkem pomohou volně prodejné léky, z lékárny – tzv. „antacida“. Pokud je ale zrovna nemáte po ruce, skvěle zafungují některé potraviny nebo roztoky.

Snad nejúčinnější je vypít sklenici vody smíchané s trochou jedlé sody. Soda nejenže neutralizuje žaludeční šťávy, ale pomáhá také při dalších trávicích obtížích. Lékaři ovšem doporučují tento způsob praktikovat jen výjimečně.

ČTĚTE TAKÉ: Duše potřebuje každodenní péči. Zásady psychohygieny mnoho lidí zanedbává

Díky jídlu můžeme být šťastnější.

ČTĚTE TAKÉ
Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou

S pálením žáhy může dále pomoci také citronová šťáva, mléko, jablečný ocet, zázvorový čaj, banán, kurkumový med, šťáva ze syrových brambor nebo hořčice.

Jak pálení žáhy předcházet

Jídlo si vychutnávejte pomalu a v klidu. Každé sousto důkladně rozžvýkejte, abyste předešli přejedení. Do jídelníčku zařaďte více zeleniny, omezte naopak kávu, alkohol a cigarety.

Jako dezert si po jídle dopřejte kousek čerstvého ananasu. Po jídle zůstaňte alespoň 20 minut ve vzpřímené poloze. Zhruba 3 hodiny před usnutím už nejezte vůbec.

Nepřehlédněte