Kam vyrazitPetra Domašínská27. srpna 20202 minuty čtení

Podzimní výstava bonsají v Botanické zahradě představí i stoleté exempláře

Bonsaje ze sbírky Botanické zahrady hl. m. Prahy i od dalších soukromých pěstitelů z Německa, Polska, Slovenska a České republiky budou k vidění od 2. do 11. října na unikátní výstavě s názvem „Bonsaje v srdci Evropy“.

Přehlídka těch nejlepších exemplářů se poprvé představí na pozadí podzimně vybarvené Japonské zahrady. Novinkou letošního ročníku bude také možnost zakoupení vybraných exponátů po skončení výstavy.

ČTĚTE TAKÉ: Národní muzeum zavádí novinku. Za jedno vstupné můžete navštívit až devět objektů

„O podzimní variantě oblíbené výstavy bonsají jsme uvažovali řadu let. Nejenom javory, ale i další dřeviny, se v Japonské zahradě v průběhu října barví do pestrých barev a mohou tak posloužit jako zajímavé kulisy vystaveným bonsajím. Věřím, že tato varianta návštěvníky zahrady potěší a přinese rozptýlení, které v současnosti všichni potřebujeme,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Doprovodný program během víkendu 3. a 4. října představí různé aspekty japonské kultury. K vidění bude vystoupení samuraje, komické divadlo kjógen i tradiční styl japonského bubnování. Chybět nebude ani čajový obřad, skládání origami nebo speciality japonské kuchyně. Zájemci se dozvědí mnohé o tvarování bonsají a zakoupí odbornou literaturu, nástroje, misky i rostliny.

Unikátní exempláře

Bonsaje v sobě spojují umění a přírodu. Pečlivě tvarované drobné stromy dokonale sladěné s ozdobnou miskou už po staletí vzbuzují obdiv i úžas.

„V evropských botanických zahradách je vlastní sbírka bonsají spíše výjimkou. Trojská botanická zahrada v současnosti pečuje o početnou sbírku čítající 40 exemplářů. Jsou mezi nimi i bonsaje oceněné v loňském roce na Bonsai Triennale pořádaném v polských Wojsławicích, například druh Eleagnus pungens zapěstovaný do formy kaskáda. Cenné jsou také rostliny získané v Číně, z nichž některé jsou staré i přes 100 let,“ uvádí Miroslav Horský, kurátor sbírky bonsají Botanické zahrady hl. m. Prahy.

ČTĚTE TAKÉ: Zlaté české ručičky. Nová výstava přibližuje fenomén kutilství

Výstavu „Bonsaje v srdci Evropy“ v Botanické zahradě hl. m. Prahy můžete navštívit od 2. do 11. října denně od 9 do 19 hodin.

Nepřehlédněte