LifestyleIvana Kratochvílová23. srpna 20202 minuty čtení

Mozek může omládnout o několik let. Stačí hodina týdně

Náš mozek je jedním z nejdůležitějších orgánů těla. Pokud si chceme zachovat zdravou mysl i ve stáří, je důležité ho procvičovat. Vědci ale zjistili, že luštění křížovek a řešení rébusů nemusí stačit.

Podle studie zveřejněné v prestižním časopise Neurology má na celkovou kondici našeho mozku velký vliv i aerobní cvičení.

ČTĚTE TAKÉ: Pomocníci, nebo zabijáci? Elektrické spotřebiče jako skryté hrozby ve vaší domácnosti

Vědci zkoumali 206 dospělých s průměrným věkem okolo 66 let, kteří dosud téměř vůbec nesportovali. Když ale tito lidé začali třikrát týdně po dobu 20–40 minut provozovat aerobní aktivity, začaly se dít doslova zázraky.

Mladší o 5 let

Po šesti měsících se zkoumaným osobám výrazně zlepšila paměť a schopnost myšlení. Jejich verbální projev byl také o 2,8 procenta plynulejší. Vědci spočítali, že mozek v podstatě omládl o 5 let.

„Naše zjištění může být důležité zejména pro starší dospělé, kterým hrozí Alzheimerova choroba a jiné formy demence a onemocnění mozku,“ okomentoval závěry studie její autor Marc J. Poulin.

Co je to aerobní cvičení

Aerobní cvičení je taková pohybová aktivita, při které práce svalů a metabolické procesy v nich probíhají za přítomnosti kyslíku. Provádí se zpravidla delší dobu při nízkém tempu, takže nedochází k velkému zatížení svalů. Člověk tím pádem dokáže cvičit bez pocitu únavy klidně i déle než hodinu. Mezi aerobní aktivity řadíme třeba jogging (pomalý běh), cyklistiku, plavání nebo aerobic.

ČTĚTE TAKÉ: Nemocné ledviny má každý desátý. Poznat příznaky bývá obtížné

Už dříve se vědělo, že aerobní cvičení pomáhá snížit riziko onemocnění srdce, snižuje krevní tlak i celkový cholesterol, a také zlepšuje výkon srdce a plic.

Podle zmíněné studie ale napomáhá i většímu proudění krve do mozku, zejména v oblastech odpovědných za verbální funkce. A čím více kyslíku mozek dostane, tím spolehlivěji může fungovat.

Nepřehlédněte