MagazínTereza Běhalová21. srpna 20202 minuty čtení

Kofein může i zabíjet. Bezpečná dávka je pro každého individuální

Bez šálku oblíbené kávy si řada lidí nedokáže představit začátek dne. Není to jen rituál, kávu pijeme i kvůli povzbudivým účinkům kofeinu. Tuto látku řadíme mezi návykové stimulanty. Ve světě bylo zaznamenáno hned několik případů lidí, kteří to se závislostí na kofeinu přehnali a málem přišli o život. Jak velká dávka může člověka zabít?

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je pro průměrného člověka bezpečná dávka 400 mg kofeinu na den. Jedna káva přitom může obsahovat 70-100 mg této látky. V jednom hrnku černého čaje najdeme necelých 50 mg kofeinu. Vždy ale záleží na zdravotním stavu jedince.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vyzrát na kocovinu? Pomůže voda i lehká procházka. Některé potraviny ale vynechejte

V případě, že zkonzumujeme 1 až 2 gramy kofeinu, hovoříme o mírném předávkování. To se obvykle projevuje nebezpečnými příznaky, jako je tachykardie (srdeční tep nad 100 úderů za minutu), dezorientace, halucinace nebo manické chování.

Žena z Anglie měla velké štěstí

Ve vyších dávkách už ale kofein může člověka ohrozit na životě. Své o tom ví jistá mladá Angličanka, která si na internetu koupila kofeinový prášek a snědla dvě lžičky. Měla štěstí, že se zvládla dopravit do nemocnice. Ukázalo se totiž, že do sebe dostala 20 gramů kofeinu, což odpovídá zhruba šedesáti šálkům kávy. Za smrtelné množství se přitom považuje dávka od 5 gramů.

Žena si lékařům stěžovala na úzkost, bušení srce, nadměrné pocení a potíže s dýcháním. Její tep dosahoval 109 úderů srdce za minutu a tlak měla extrémně nízký. Celkem týden pacientka strávila na jednotce intenzivní péče s plicní ventilací.

Mnoho lidí nedá bez šálku kávy ani ránu. Foto: Unsplash.com

Konzumace kofeinu není bez rizika

Říkáte si, že kofein vám nemůže ublížit? Ve skutečnosti je to jako s ohněm – může být dobrý sluha, ale i zlý pán. Je vědecky prokázáno, že už šest šálků kávy denně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

ČTĚTE TAKÉ: Stolice říká mnohé o našem zdraví aneb Vážně i nevážně o lidském vyměšování

Jeho záludnost spočívá v návykovosti. Pro tělo je snadné vybudovat si proti kofeinu toleranci, takže po čase míváme nutkání navyšovat dávky. Na rozdíl od jiných drog ovšem kofein můžeme vysadit a tělo na něj po čase bude opět reagovat tak, jako když jste vypili svou první kávu v životě.

Vyvarovat kávě a kofeinu obecně by se měly zejména těhotné a kojící ženy. Při nadměrném příjmu kofeinu totiž může dojít ke zpomalení růstu plodu. Kojené děti pak mohou trpět nespavostí a být podrážděné.

Nepřehlédněte