Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz21. srpna 20202 minuty čtení

První socha skateboardisty na světě se vrátí na Folimanku zřejmě příští rok

Radní Prahy 2 odsouhlasili záměr vrátit do parku Folimanka opravenou sochu Skateboardisty již loni v červnu. Realizovat se měl u příležitosti letních olympijských her v Tokiu. Pandemie ale plány posunula.

Podnět týkající se opravy sochy, které před lety zloději ukradli bronzové ruce, obdržela MČ Praha 2 od Pavla Friše, propagátora historie Folimanky a Vyšehradu. Pan Friš je známý též pod identitou Vyšehradskej jezdec.

ČTĚTE TAKÉ: Na Petříně vzniknou nové toalety pro veřejnost a zázemí pro zahradníky

Socha, jejímž autorem je Jaroslav Hladký, byla v letech 1982–2007 umístěna v parku Folimanka a po poškození byla uložena do depozitáře. S návratem této i dalších soch Praha 2 původně počítala v souvislosti s dokončením rekonstrukce příslušné části parku. Jedná se o první sochu skateboardisty na světě a skateboarding jako disciplína měl mít na olympiádě v Tokiu svou premiéru.

Socha skateboardisty na snímku z roku 2006. Foto: MČ Praha 2

„Nápad urychlit návrat sochy v souvislosti s olympiádou mne i ostatní radní zaujal. Přestože do příprav zasáhla pandemie a odklad olympiády, věřím, že se projekt nakonec podaří realizovat. Pan Friš zajistil potřebná jednání s autorem sochy, přislíbil dokumentovat celý příběh a zprostředkoval náš kontakt s Českou asociací skateboardingu. S asociací jsme letos v červnu uzavřeli smlouvu o výpůjčce za účelem renovace sochy a propagace skateboardingu. Souhlasili jsme s veřejnou sbírkou, která je pro mne ukázkou participace a zájmu veřejnosti o návrat sochy i formou propagace projektu a nového olympijského sportu,“ uvedl Jaroslav Šolc, místostarosta pro kulturu a sport.

Radnice Prahy 2 by ráda opravenou sochu vrátila do oblasti kaskády před halou USK na Folimance nejpozději příští rok, kdy by měla proběhnout i odložená letní olympiáda v Japonsku. Stala by se tak jednou z prvních součástí plánovaného volnočasového areálu, který zde má v rámci dokončení rekonstrukce parku Folimanka vzniknout.

Nepřehlédněte