Pražské zprávyPražskýDEN.cz21. srpna 20201 minuta čtení

Praha koupila plicní ventilátory. Sloužit budou v Nemocnici Na Františku

Hlavní město Praha zakoupilo tři kusy plicních ventilátorů v hodnotě přes jeden milion korun. Zapůjčilo je Nemocnici Na Františku, která přístroje využije při péči o pacienty ve vážném zdravotním stavu.

Nemocnice Na Františku letos na jaře v době nouzového stavu rychle zareagovala na výzvu Ministerstva zdravotnictví a vytvořila infekční oddělení pro pacienty, kteří onemocněli novým typem koronaviru. Oddělení sloužilo především pro klienty z pražských domovů pro seniory.

ČTĚTE TAKÉ: Negativní dopady pandemie pocítila skoro polovina zaměstnanců v Česku

„I proto jsme se za město rozhodli plicní ventilátory zapůjčit právě sem. Jsem si jistá, že se zde ventilátory v případě potřeby uplatní a dobře poslouží tem nejkřehčím pacientům, kterým se zde tradičně věnují s velkou citlivostí a ochotou,“ poznamenala Milena Johnová, radní hlavního města Prahy pro sociální oblast a zdravotnictví.

Specializované infekční oddělení, fungující po dobu nejkritičtějších dní pandemie, mělo svůj vlastní vstup a personál, aby byl zajištěn bezpečný chod celé nemocnice. Protože však na oddělení nebyli přiváženi žádní pacienti, bylo zrušeno. Nemocnice je ale schopna jej do 24 hodin opět aktivovat.

Nemocnice Na Františku je jedním z nejstarších zdravotnických zařízení v zemi. Péči nemocným poskytuje nepřetržitě už od 14. století. Pro akutní případy má přibližně 120 lůžek, dalších 60 je vyhrazeno pro dlouhodobě nemocné.

Nepřehlédněte