Pražské zprávyPražskýDEN.cz20. srpna 20201 minuta čtení

Děti do 15 let mohou po Praze cestovat zdarma. Svůj věk ale musí prokázat

Děti od 6 do 15 let mohou pro své cesty po Praze v rámci Pražské integrované dopravy (PID) uplatnit nárok na bezplatnou přepravu. K tomu ovšem při odbavení potřebují prokázat svůj věk.

K prokázání věku dětí je možné použít čipovou kartu zaregistrovanou v systému PID Lítačka s potvrzeným věkem a nahranou aplikací „Bezplatná přeprava 6-15“. Ta stojí 120 Kč a má maximální dobu platnosti 6 let. Další možností je použití Průkazu PID „Dítě 6-15“.

ČTĚTE TAKÉ: Z Prahy do Šanghaje pětkrát týdně. China Eastern přidá pondělní lety

Od začátku loňského roku je možné zařídit Lítačku dětem kompletně online v e-shopu pidlitacka.cz. Zcela odpadla nutnost navštívit zákaznické centrum ve Škodově paláci.

Děti od 6 do 10 let se mohou prokázat také dalšímí osobními průkazkami, které jsou ověřené jejich vydavateli. Musí však obsahovat jméno, příjmení, datum narození a fotografii. Tyto podmínky splňuje například cestovní pas, žákovský průkaz, průkaz ISIC Scholar či průkazka jiného dopravce.

K prokázání nároku na bezplatnou přepravu je možné využít pouze výše uvedených dokumentů. Pokud dítě neprokáže nárok prostřednictvím jedné ze zmíněných možností, má povinnost zakoupit si řádnou jízdenku.

Nepřehlédněte