Pražské zprávyPražskýDEN.cz19. srpna 20202 minuty čtení

Moderní budova filharmonie Praze chybí. Vyrůst by mohla do roku 2032

Foto: IPR Praha

Stavba moderního koncertního sálu Vltavská filharmonie v pražských Holešovicích začíná po více než deseti letech diskusí dostávat reálné obrysy. Konsorcium firem vedené prestižním dánským studiem Henning Larsen společně s Buro Happold a AEA Consulting zvítězilo ve výběrovém řízení Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) na vypracování studie využitelnosti. Podle ní se pak město rozhodne, zda bude v zamýšleném projektu pokračovat.

Členové vítězného konsorcia mají bohaté zkušenosti jak s přípravou, tak i tvorbou konkrétních projektů špičkových koncertních sálů v Evropě. Jedná se například o koncertní síň Harpa v islandském Reykjavíku, Dánskou Národní operu v dánské metropoli Kodani nebo o budovu Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katowicích.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 7 vyvěsila běloruskou vlajku. Pražané vyjadřují solidaritu s demonstranty

„Moderní architektura v Praze nemůže skončit jen u Tančícího domu. Nechceme mít z našeho města skanzen. Rád bych tu viděl vznikat další stavby světového významu. Věřím tomu, že nový koncertní sál by takovou stavbou mohl být,“ řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Nový impuls pro celou oblast

Stavba Vltavské filharmonie se má stát zásadním impulsem k postupné revitalizaci celého zanedbaného území Bubny-Zátory, jehož je součástí. Záměrem města je z něj udělat novou městskou čtvrť a zároveň další přirozené centrum hlavního města, přitažlivé i pro zahraniční turisty.

Prvotní novodobý záměr na stavbu koncertního sálu se datuje již do roku 2010. Myšlenka na vybudování nového koncertního sálu se ale objevila již ve 30. letech minulého století.

ČTĚTE TAKÉ
Nová pražská čtvrť Bubny-Zátory nabídne bydlení pro 25 tisíc lidí

Studie využitelnosti by měla být hotova do konce tohoto roku. Pokud se pražské zastupitelstvo rozhodne pro pokračování příprav projektu, začne se pracovat na dalších plánovaných etapách.

ČTĚTE TAKÉ: Výstaviště Praha nově nabízí dětskou lanovou stezku, fitness a workout hřiště

V druhé fázi bude vyhlášena architektonická soutěž a na jejím konci by měla být připravena projektová dokumentace pro výběr zhotovitele. Třetí fáze zahrnuje samotnou stavbu. Ta by zatím podle předběžného časového harmonogramu mohla být zahájena v roce 2027. Dokončení budovy je plánováno na rok 2032.

Praha budovu filharmonie potřebuje

Praha jako jedna z nejvýznamnějších evropských metropolí nový koncertní sál světových parametrů podle vedení města potřebuje nejen kvůli udržení statutu kulturního centra České republiky i Evropy.

Současné sály (Smetanova síň v Obecním domě a Dvořákova síň v Rudolfinu) nevyhovují standardům 21. století. Poslední podobná stavba vznikla v Praze před více než sto lety (Smetanova síň v roce 1912), což je v porovnání i s některými menšími evropskými městy neoddiskutovatelný nedostatek.

Nepřehlédněte