Kam vyrazitPetra Domašínská12. srpna 20201 minuta čtení

Výstava ve Valdštejnské zahradě připomíná Karla Čapka

Světově proslulého spisovatele a někdejšího obyvatele Prahy 10 Karla Čapka, od jehož narození uplyne 130 let, připomíná nová panelová výstava ve Valdštejnské zahradě.

„Do svobodné a demokratické instituce patří svobodný a demokratický spisovatel. Proto mě těší, že výstava o životě Karla Čapka začíná právě v českém Senátu,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil. Ten také výstavu ve Valdštejnské zahradě slavnostně zahájil.

ČTĚTE TAKÉ: Po rajčatech se dříve umíralo. Prokletí bohatých vysvětlila až věda

Expozice je určena široké veřejnosti. Za cíl si klade prohloubit znalosti o jedné z největších osobností české a československé historie, která žila na dnešním území městské části Praha 10.

„Jednotlivé panely návštěvníky chronologicky seznamují s krajem dětství význačného literáta, jeho významnými spisovatelskými i novinářskými počiny. Ukazují, jak důležité pro něj bylo studium a sbírání zkušeností v evropských zemích. A také navazování kontaktů s tehdejší kulturní a politickou elitou v čele s československým prezidentem T. G. Masarykem. Nechybí dobové fotografie interiéru i zahrady vily na Vinohradech pořízené samotným Čapkem,“ popisuje autorka výstavy Kristina Váňová, bývalá ředitelka Památníku Karla Čapka.

Výstava „Karel Čapek 130“ bude ve Valdštejnské zahradě k vidění každý den od 7:30 do 17:30, a to až do 31. srpna. Následně se výstavní panely přemístí na Prahu 10.

Nepřehlédněte