MagazínTomáš Marný12. srpna 20203 minuty čtení

Jíte letní lehká jídla a přesto nehubnete? Na vině může být pití

Letní drink

Přestože léto přeje dietám, řada z nás vytoužená kila stejně nezhubne. I když v letních měsících zařazujeme mnohem častěji do jídelníčků zeleninu a ovoce a obvykle jíme méně masa a tučných pokrmů, neznamená to, že automaticky snížíme svou váhu.

Přejít na takzvanou středomořskou stravu je sice zdraví mimořádně prospěšné, důležité je ale stejně tak se dostatečně hýbat. A zejména pak mít pod kontrolou nejen co přes den sníme, ale také vypijeme.

ČTĚTE TAKÉ: Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná

A to se netýká jen alkoholu. Ten je samozřejmě asi největším problémem, protože pokud se najíme a následně pijeme alkohol, naše játra se na jeho odbourávání zaměřují přednostně. Tím dochází k ukládání energie z jídla a my přibíráme na váze. Některé alkoholické nápoje jsou ale velmi kalorické i díky přidanému cukru.

Alkohol je nepřítel hubnutí

Vypití jednoho velkého panáku čistého alkoholu je stejně energetické jako kdybyste snědli dva menší banány. Takže pokud vyrazíte na večerní párty a dáte si, řekněme, šest panáků alkoholu, dostanete do sebe takovou energii, že byste potřebovali na její spálení 75 minut běhu. A je to stejné množství kalorií, jako byste snědli dva a půl cheeseburgeru.

ČTĚTE TAKÉ
Domácí ledový čaj bez éček osvěží a pošimrá chuťové pohárky

Po vypití šesti piv byste na spálení přijaté energie potřebovali běžet celých 109 minut. Pivo je jeden z velmi kalorických nápojů. Podle množství cukru se vypití půllitru piva v podstatě rovná snědení jednoho párku v rohlíku. Ještě horší jsou ale moderní cidery, které jsou o cca 40 % kaloričtější. Pokud tedy vypijete půllitr cideru, je to jako kdybyste snědli jeden velký, cukrovou polevou politý donut.

Je libo tekutý řízek?

Asi nejkaloričtější bombou z alkoholového pití jsou sladké koktejly se smetanou. Třeba taková oblíbená piňa colada z bílého rumu, ananasové šťávy a smetany může mít až 800 kilokalorií, tedy úplně stejně jako smažený vepřový řízek s majonézovým bramborovým salátem. Nezapomínejme na to, že alkohol obvykle konzumujeme s limonádami nebo džusy a to jsou další stovky kalorií.

ČTĚTE TAKÉ: Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů

ČTĚTE TAKÉ
Horko lépe zvládnete s vhodným oblečením i úpravou jídelníčku

Co pít, když už pít?

K lehké letní stravě se hodí suché bílé víno, které má v průměru kolem 90 kilokalorií v jedné sklence. Stejně tak si můžete dát suchý sekt, pozor ale na sekty slazené (demi sec, nebo sec), zde se již kaloriemi blížíme pivu. Stejně tak oblíbený Aperol Spritz má o polovinu více kalorií než bílé víno.

Z nealkoholických nápojů volte především tonic, který má ze slazených perlivých nápojů nejnižší kalorickou hodnotu. Naopak se vyvarujte cocacolovým nápojům.

Koktejly volte takové, ve kterých je přidaná sodová voda na úkor sladkých složek. I ovocné džusy jsou velmi kalorické. Dejte si velký pozor i na populární ledové čaje. Privátní značky diskontních řetězců totiž nabízí ledové čaje, které jsou doslova nabité cukry. Vypít lahev takového ledového čaje, s minimem obsahu skutečného čaje, je v podstatě stejné, jako sníst dva poctivé karamelové větrníky.

Nepřehlédněte