MagazínTereza Běhalová12. srpna 20202 minuty čtení

Těhotenský test starověkých Egypťanů prý spolehlivě funguje dodnes

Zjistit, zda je žena těhotná, lze dnes díky moderním těhotenským testům v pohodlí domova za pár minut. Může se to zdát neuvěřitelné, ale starověcí Egypťané měli již před 3,5 tisíci lety svoji spolehlivou metodu.

Na svou dobu byl těhotenský test starověké civilizace Egypťanů mimořádně pokrokový a spolehlivý. A dokonce prý dokázal určit i pohlaví potomka.

ČTĚTE TAKÉ: Proměnu Prahy za posledních 200 let ukazuje nová výstava

V medicínských textech, které jsou uloženy ve sbírce papyrů Kodaňské univerzity v Dánsku se uvádí, že při zjišťování těhotenství Egypťankám pomáhaly pytle s ječmenem a pšenicí.

ČTĚTE TAKÉ
Zásadní chyba ve výchově může dětem snížit inteligenci

Text z období přibližně 1400 let před n. l. říká, že když žena chtěla zjistit, jestli je těhotná, vymočila do dvou misek. V jedné byl ječmen, ve druhé pšenice. Pokud zrno v některé z misek vzklíčilo, znamenalo to, že má rodina očekávat narození nového člena.

Pohlaví děťátka se podle Egypťanů dalo určit podle toho, v jakém pořadí jednotlivé obiloviny vyklíčily. Pokud první vyklíčil ječmen, znamenalo to chlapečka. Pokud byla první pšenice, pak se měla narodit holčička.

Co na to moderní věda?

V roce 1963 se vědci pokusili ověřit důvěryhodnost této starodávné techniky. Ukázalo se, že metoda močení do pytlů s obilím je spolehlivá asi na 70-85 procent, což vzhledem k jejímu stáří není vůbec špatný výsledek. Neplatilo to ale v případě určení pohlaví děťátka, kdy se o žádné přesnosti nedalo vůbec mluvit.

ČTĚTE TAKÉ: První McDonald’s v Praze otevřel před 30 lety. Ve frontě stály tisíce lidí

Moderní těhotenské testy zjišťují těhotenství na základě bílkovin, které dokážou rozpoznat přítomnost lidského choriového gonadotropinu, který však pravděpodobně nebyl důvodem, proč byl test Egypťanů spolehlivý. Vědci se domnívají, že vše fungovalo díky zvýšené hladině estrogenu v ženském moči, který podpořil růst obilí.

ČTĚTE TAKÉ
Přibývá dětí s cukrovkou. Za posledních 20 let se jejich počet ztrojnásobil

Znalosti se šířily světem

Vědci, kteří studují papyry z Kodaňské univerzity, už přišli na to, že medicínské poznatky starověkého Egypta kompletně nezmizely po spálení knihovny v Alexandrii. Než totiž stihla shořet, rozšířily se tyto informace po celém světě.

„Mnohé z myšlenek obsažených v medicínských textech starověkého Egypta se znovu objevují u Řeků a Římanů. Odtud se šířily dál do středověkých textů na Středním východě. A jejich stopy lze nalézt i v předmoderní medicíně,“ uvedla Sofie Schiødtová z Kodaňské univerzity.

Nepřehlédněte