LifestyleTereza Běhalová11. srpna 20202 minuty čtení

Klíšťová encefalitida bývá zpočátku nenápadná. Nakazit se můžete i z mléka

Klíšťová encefalitida

Foto: Pixabay

Lékaři zaznamenali během prvního pololetí o 25 % více případů nákazy klíšťovou encefalitidou než ve stejném období v loňském roce. Podle statistiky ISIN (Informační systém infekčních nemocí) se nemocí nakazilo do června celkem už 158 lidí. V prvním pololetí loňského roku to přitom bylo jen 119 případů.

Klíšťata jsou v posledních letech aktivní čím dál dříve a do pozdějších období roku. Navíc osídlují nové a již i výše položené oblasti. Na zhoršení situace se podílí deštivé počasí a mírné zimy. Neustále se tak zvyšuje počet dní v roce, kdy hrozí riziko nákazy.

ČTĚTE TAKÉ: Fibrilace srdečních síní je závažné onemocnění. Před 20 lety pražští lékaři začali s revoluční léčbou

Klíšťová encefalitida a mléko

V poslední době bylo zaznamenáno také několik případů nákazy, kterou způsobila konzumace nepasterizovaného kravského, ovčího či kozího mléka a mléčných výrobků. Pokud je totiž zvíře klíštětem infikováno, virus se uvolňuje i do mléka.

ČTĚTE TAKÉ
Podceňované onemocnění může skončit ztrátou zubů

Ochrnutí i smrt

Klíšťová encefalitida postihuje mozkové blány a mozek. Může proběhnout relativně lehce, dokonce i bez zjevných příznaků. Výjimkou ale nejsou ani život ohrožující stavy nebo dokonce úmrtí.

Po jednom či dvou týdnech od nákazy se objeví příznaky podobné chřipce – typicky zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy, svalů a kloubů. Po malém odstupu dojde k druhé fázi onemocnění, kdy je zasažena centrální nervová soustava.

ČTĚTE TAKÉ
Lepší než prášky. Granátové jablko překvapuje účinky na lidské zdraví

Objeví se vysoká horečka, bolesti hlavy, zvracení, ztuhnutí šíje, dezorientace. Výjimečně může dojít i k dlouhodobým či doživotním následkům jako je ochrnutí, porucha rovnováhy, soustředění, spánku a deprese.

ČTĚTE TAKÉ: Bolest hlavy si často způsobujeme sami. Na vině jsou tyto zlozvyky

Očkování na boreliózu není

Klíšťata přenáší také boreliózu. Narozdíl od encefalitidy proti ní ale neexistuje očkování. Riziko nákazy boreliózou po přisátí klíštěte naštěstí výrazně vzrůstá až po 24 hodinách. Po každém návratu z přírody je proto nezbytně nutné důkladně prohlédnout celé tělo.

Nepřehlédněte