MagazínIvana Kratochvílová11. srpna 20202 minuty čtení

Horko lépe zvládnete s vhodným oblečením i úpravou jídelníčku

Teploty v těchto dnech atakují třicítku, což už představuje zvýšenou zátěž pro organismus. Problémy mohou pociťovat zejména oslabení jedinci, ale občas se nevyhýbají ani zcela zdravým lidem. Co dělat, abychom se v horkých letních dnech cítili stále skvěle?

Voda je základ

Dodržování pitného režimu má být samozřejmostí. Věnujte zvýšenou pozornost tomu, co a kdy pijete. V teplých dnech se doporučuje pít čtvrt litru čisté vody pravidelně každou hodinu. Ovšem pozor, větší množství už by bylo zátěží pro ledviny.

ČTĚTE TAKÉ: Nejdepresivnější den v roce se blíží. Jak zahnat zimní chmury?

Vyvarujte se chlazeným nápojům. Krátkodobě sice navodí pocit osvěžení, ale mohou způsobit zánět nosohltanu. Jak je to možné? V dýchacích cestách žijí nejrůznější bakterie a viry, které se při změně teploty aktivují.

ČTĚTE TAKÉ
Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka

Termický šok vyvolaný studeným nápojem je navíc další zátěží pro organismus. Tělo se s ním totiž musí vypořádat větším výdejem energie. Pokud chcete zůstat fit i v létě, zcela vynechejte alkohol a kofeinové nápoje, které způsobují dehydrataci.

Jezte jako jižané

V horkých dnech se můžete inspirovat lehkou středomořskou kuchyní jižních národů, která se na vysoké teploty jako stvořená. Jezte hodně ovoce a zeleniny, ryby, celozrnné pečivo nebo jogurty.

Středomořská strava osvěží, ale nezatíží tělo. Foto: Unsplash.com

Nejezte naopak žádná smažená nebo velmi mastná jídla. Vynechávat nemusíte pikantnější kořeněná jídla. Ta totiž urychlují trávení a zlepšují přirozené chlazení organismu.

ČTĚTE TAKÉ: Zásadní změna pro kuřáky. Mentolové cigarety v Česku končí. Škodí mnohem víc, než se může zdát

Pozor na nebezpečné UV záření

Během dne se co nejméně vystavujte přímému slunci. Chraňte se pokrývkou hlavy, opalovacím krémem s vysokým faktorem a slunečními brýlemi. Nebezpečné UV záření je neviditelné, ale může způsobit řadu zdravotních komplikací.

Pokud je to možné, nevystavujte tělo velkým teplotním změnám – např. časté přechody z klimatizované kanceláře do rozpálené ulice apod. I to totiž představuje pro organismus zvýšenou zátěž.

Osvěžit se můžete i u vody. Ovšem pozor na náhlé změny teplot. Foto: Unsplash.com

Noste vhodné oblečení

Oblékejte si světlé oblečení. Tmavé kousky šatníku sice zakryjí problematické partie, ale bude vám v nich větší horko. Zapomeňte na syntetické tkaniny, které téměr nesají pot a jsou méně prodyšné než přírodní materiály.

ČTĚTE TAKÉ
Jak vyzrát na kocovinu? Pomůže voda i lehká procházka. Některé potraviny ale vynechejte

Spěte chytře

I v letních měsících je možné se dobře vyspat. Před usnutím si dejte studenou sprchu. Spaní v objetí s milovanou osobou si nechte až na zimu, stejně jako peřiny a přikrývky. Důležitá je i poloha těla při spánku. Pokud roztáhnete ruce a paže do šířky, vzduch bude kolem vás v noci lépe cirkulovat a vy se ráno neprobudíte zpocení.

Nepřehlédněte