MagazínPražskýDEN.cz4. srpna 20202 minuty čtení

IKEA začala prodávat bezmasé kuličky. Chce snížit uhlíkovou stopu

Nábytkářský gigant IKEA nabízí od 1. srpna ve svých restauracích veganskou variantu ikonických kuliček. Nové bezmasé kuličky mají ve srovnání s tradičními masovými pouze 4% klimatickou stopu.

„Díky novým bezmasým kuličkám můžeme nyní milovníkům masa nabídnout udržitelnější alternativu – aniž bychom ohrozili zážitek z masových kuliček IKEA, které jsou tolik oblíbené. Nové bezmasé kuličky jsou totiž chutí i strukturou masu podobné,“ říká Jakub Slavík z IKEA Food Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

ČTĚTE TAKÉ: Spěte jako miminka. Stačí sníst ty správné potraviny

IKEA prodá v České republice téměř 17 milionů masových kuliček za rok, celosvětově pak více než miliardu. Bezmasé kuličky IKEA neobsahují žádné přísady živočišného původu. Vhodné jsou tudíž pro lidi s různými stravovacími návyky – pro milovníky masových kuliček, flexitariány, vegetariány i vegany.

„Pokud bychom dokázali převést přibližně 20 % našeho prodeje masových kuliček na bezmasé, znamenalo by to snížení naší klimatické stopy v oblasti prodeje potravin celosvětově o 8 %,“ dodává Jakub Slavík.

V restauracích i na doma

„Ve fázi vývoje bezmasých kuliček bylo naším hlavním cílem znovu vytvořit chuť a texturu podobnou masu, a to pouze za využití rostlinných ingrediencí. Zkoušeli a testovali jsme různé přísady a metody a s konečným výsledkem jsme velice spokojení,“ uvádí Alexander Magnusson, šéfkuchař a vedoucí projektu v IKEA Food.

Bezmasé kuličky jsou v restauracích IKEA podávány s bramborovou kaší, brusinkovým džemem a smetanovou omáčkou, tedy stejným způsobem jako tradiční kuličky, a to za ještě nižší cenu 89 Kč. Zákazníci si také mohou koupit mražené bezmasé kuličky v obchodě se švédskými specialitami a připravit si je doma.

ČTĚTE TAKÉ: Mražení potravin má svá pravidla. Některé do mrazáku vůbec nepatří

Nepřehlédněte