Pražské zprávyKristián Vích28. července 20202 minuty čtení

Nové přechody a méně zábradlí. Karlovo náměstí prochází další fází rekonstrukce

Foto: IPR Praha

V uplynulých dnech začala další etapa proměny Karlova náměstí. Dělníci se pustili do rekonstrukce vozovek a chodníků po obvodu náměstí. Největší novinkou budou nové přechody. Práce by měly skončit na konci srpna.

V rámci probíhajících oprav vzniknou na Karlově náměstí v křižovatce s Resslovou ulicí celkem tři nové přechody pro chodce. Přechod přes Resslovu ulici umožní přejít po povrchu podél celé západní strany náměstí. Nový přechod vznikne také v křižovatce od Charles Square centra k tramvajové zastávce. Třetí přechod je pak naplánován na západní straně Ječné ulice. Ten bude fungovat jako protiváha dosud jediné trasy od kostela Sv. Ignáce. V celé oblasti byl dosud pouze jediný přechod přes střed náměstí.

ČTĚTE TAKÉ: Název nového parku Prahy 3 vybrali občané v anketě

„Řidiči jistě ocení nové povrchy, chodci nové chodníky, odřezané zábradlí, které zlepší přístupnost, a hlavně přechody, díky kterým už nebudou muset složitě do podchodů. Upravíme také nároží křižovatek pro lepší orientaci a zvýšíme bezpečnost pěších i řidičů,“ popisuje náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

ČTĚTE TAKÉ
Největší české náměstí dostane novou podobu. Podívejte se, jak bude v budoucnu vypadat

Návrh rekonstrukce většiny ulic lemujících Karlovo náměstí připravil Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) už v roce 2013. O dva roky později byla rekonstruována tramvajová trať, přilehlé chodníky a nástupní ostrůvky. Letošní úpravy by měly být hotové do konce letních prázdnin.

Rekonstrukce samotného parku na Karlově náměstí by mohla proběhnout v roce 2023. Autorský tým již odevzdal dokumentace pro územní rozhodnutí, na které bude navazovat projednání s příslušnými úřady.

Karlovo náměstí je s rozlohou 80 552 m² největší náměstí v České republice a jedno z největších v Evropě. Administrativně spadá pod Prahu 2, historicky pak do čtvrti Nové Město. Současný název má až od roku 1848, do této se jmenovalo Dobytčí trh.

ČTĚTE TAKÉ: Park U Hradeb se promění. Radnice zveřejnila vítězný návrh

Nepřehlédněte