Pražské zprávyPražskýDEN.cz24. července 20202 minuty čtení

Virus HIV s příchodem koronaviru nezmizel. Počty nakažených rostou

Ve stínů současné pandemie koronaviru se ocitnul virus HIV, dříve rovněž obávaný strašák. Počty nakažených přitom také neustále rostou. Upozornit na to chce nová kampaň neziskové organizace Loono „Zůstaň negativní“.

Jen za posledních 12 měsíců v České republice přibylo 218 případů infekce HIV. Od roku 1985 bylo u nás zaznamenáno celkem 3 600 pozitivně testovaných pacientů.

ČTĚTE TAKÉ: Cvičením proti roztroušené skleróze. Do maratonu nepřetržitého cvičení se zapojily stovky lidí

Nejčastějším způsobem přenosu nákazy HIV je sexuální styk. Virus se přitom netýká jen homosexuálů. Například v loňském roce se narodilo 11 dětí HIV pozitivním matkám, přičemž čtyři ženy se o své pozitivitě dozvěděly až při screeningu v průběhu těhotenství. Mezi 222 nakaženými v roce 2019 bylo i 73 cizinců dlouhodobě žijících v Česku.

Virus způsobuje postupné oslabování imunitního systému jedince. V boji s HIV je pro pacienta zásadní včasná diagnóza a dodržování léčby. Jedině tak lze zabránit propuknutí smrtelné nemoci AIDS (tzv. „syndrom získaného selhání imunity“).

Kampaň nabádá k bezpečnému sexu

V pražských ulicích se v příštích dnech objeví dva druhy vizuálů kampaně „Zůstaň negativní “. Jeden nabádá k používání kondomu jakožto nejspolehlivějšímu antikoncepčnímu prostředku, který chrání před nemocí HIV. Druhý vizuál připomíná význam pravidelného testování. Online prostředí kampaň pokryje tematicky zaměřenými podcasty, edukačními videospoty a obsahem na sociálních sítích.

Vizuál kampaně „Zůstaň negativní“. Zdroj: Loono

Nezisková organizace Loono se začala zabývat reprodukčním zdravím již minulý rok, kdy spustila edukační kampaň „Dole dobrý“. Ta řeší kromě prevence pohlavních chorob i další tabu témata týkající se reprodukčního zdraví, jako je neplodnost či únik moči.

ČTĚTE TAKÉ: Praha koupila plicní ventilátory. Sloužit budou v Nemocnici Na Františku

Nepřehlédněte