Pražské zprávyKristián Vích16. července 20201 minuta čtení

Primátoři metropolí V4 napsali otevřený dopis Angele Merkelové

Primátoři hlavních měst Visegrádské čtyřky (V4) podepsali otevřený dopis adresovaný německé kancléřce Angele Merkelové. V dokumentu deklarují společný postoj k tzv. Zelené dohodě pro Evropu.

Primátoři Prahy, Bratislavy, Budapešti a Varšavy v otevřeném dopise gratulují Německu k předsednictví Rady Evropské unie a vyjadřují svůj závazek plnit Zelenou dohodu pro Evropu (European Green Deal).

ČTĚTE TAKÉ: Splnil se mi životní sen, napsala Maláčová. Lidé reagují drsnou kritikou

Tento balíček opatření Evropské komise byl představen 11. prosince 2019. Občanům a společnostem v Evropské unii by měl zajistit přechod na udržitelnější a ekologičtější hospodářství. Evropa by se podle něj do roku 2050 měla stát prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě.

Chtějí přímé financování

Primátoři v otevřeném dopise upozorňují na požadavek, aby se v rámci nastávajícího vyjednávání o víceletém finančním rámci EU na období 2021–2027 projednávalo také přímé financování měst. Podle primátorů je to k realizaci ambiciózní klimatické politiky nezbytné.

Liberálně založení primátoři metropolí V4 vyjádřili zájem na společné spolupráci již na konci loňského roku podepsáním tzv. Paktu svobodných měst. V něm se společně hlásí k hodnotám demokracie, svobody, lidské důstojnosti a právního státu.

Nepřehlédněte