Pražské zprávyPražskýDEN.cz16. července 20201 minuta čtení

Havárií na pražské vodovodní síti bylo letos zatím méně

Foto: Unsplash

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) řešily za prvních šest měsíců letošního roku 2 320 mimořádných událostí, což je o 230 méně než ve stejném období předchozího roku.

„Největší vliv na nižší počet havárií měly příznivé klimatické podmínky. V zimních měsících nebyl žádný extrémní mráz, jarní a letní měsíce mají zatím běžný průběh bez vlny horka a sucha. Právě mráz či sucho zvyšují tlak na uložené potrubí a tím dochází k jeho poškození. Svou roli také sehrály pravidelné kontroly a monitoring sítě i investice do její obnovy,“ říká tiskový mluvčí PVK Tomáš Mrázek s tím, že nejčastější příčinou havárií byla koroze materiálu.

ČTĚTE TAKÉ: Voda nepoteče na Smíchově, v Karlíně, Libni, Nuslích, Střešovicích a Hloubětíně

Za první pololetí PVK zaznamenaly 42 havárií I. kategorie, kdy je bez vody přes tisíc odběratelů nebo významné strategické objekty. To je se o tři případy méně než ve stejném období loňského roku. Průměrná délka přerušení dodávky vody byla 7 hodin a devět minut. Výrazně také klesl počet havárií na kanalizační síti z 1 732 případů na 1 352.

PVK zásobují vodou 1,317 miliónů obyvatel Prahy a 208 tisíc obyvatel Středočeského kraje. Délka vodovodní sítě včetně přípojek dosahuje 4 415 kilometrů, délka kanalizační sítě včetně přípojek činí 4 720 kilometrů.

Informace o haváriích i plánovaných výlukách mohou odběratelé sledovat na webu www.pvk.cz, případně si bezplatně nechat zasílat upozornění přes SMS.

Nepřehlédněte