Pražské zprávyPražskýDEN.cz13. července 20201 minuta čtení

Nebezpečná hračka může dětem způsobit průjem, nevolnost a vyrážku

Na českém trhu se objevila dětská hračka s nadlimitním obsahem boru. Při nadměrném příjmu této látky dochází k jejímu ukládání v těle. Ve velkých koncentracích může bor způsobit závažné zdravotní problémy. Česká obchodní inspekce (ČOI) již nařídila stáhnout výrobek z prodeje.

Oranžový sliz „JUN TAO“ o hmotnosti 500 gramů se prodával v průhledném plastovém kelímku. Na víčku měl nalepenou barevnou etiketu s názvem a informací, že hračka je vhodná pro děti od tří let.

ČTĚTE TAKÉ: Odhalena další smrtelně nebezpečná nabíječka na mobilní telefon

Dodatečně byla na výrobek dolepena papírová etiketa s popisem typu výrobku, čárovým kódem, jménem a sídlem dovozce, označením shody CE, zemí původu a upozorněním, že hračka je nevhodná pro děti do 3 let.

Foto: Česká obchodní inspekce
Foto: Česká obchodní inspekce

Sliz může způsobit zdravotní potíže

Laboratorní analýza odhalila ve slizu 474 miligramů boru na kilogram. V tekutém nebo viskózním materiálu hračky je přitom povolen limit 300 mg/kg. Při nadměrném příjmu boru dochází k jeho ukládání v těle a při velké dávce se toto zvýšené množství může projevit i akutními příznaky jako je zvracení, průjem nebo vyrážky.

„Česká obchodní inspekce uložila distributorovi hračky ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z distribuce. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a zveřejněna v systému RAPEX“, informoval tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Nepřehlédněte