Pražské zprávyKristián Vích10. července 20201 minuta čtení

Zdravotně postižení lidé ze Svojšic se mohou vrátit do Prahy

Pražští radní schválili vyčlenění jedenácti městských bytů pro organizaci Domov Svojšice, která pomáhá Pražanům se zdravotním postižením.

„Naší dlouhodobou snahou je umožnit návrat Pražanů se zdravotním postižením, kteří byli v minulých letech umísťování do zařízení sociální péče daleko od Prahy, a tedy od svých rodin a přátel,“ říká radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 6 nabízí studentům bydlení v domech s pečovatelskou službou

V jedenácti městských bytech, které se nacházejí v různých městských částech, zřídí městská příspěvková organizace Domov Svojšice chráněné bydlení. Domov v nich najde celkem klientů, u nichž bylo při vyhodnocení jejich situace specializovanými sociálními pracovníky zjištěno, že chtějí žít v rodném městě a potřebují dlouhodobou podporu.

Služba chráněného bydlení je poskytována osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně duševního onemocnění, a jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby.

Domov Svojšice sídlí na zámku v obci Svojšice u Pardubic, zhruba 110 kilometrů od Prahy. Roku 1949 byl zámek vyčleněn pro sociální a charitativní účely. Až do roku 1958 zde pracovaly řeholní sestry.

Nepřehlédněte