Pražské zprávyKristián Vích10. července 20202 minuty čtení

„Ajťáci“ si za loňský rok polepšili. Nejvíc vydělávají v Praze

Průměrná hrubá měsíční mzda odborníků informačních a komunikačních technologií v Česku v loňském roce vzrostla meziročně o 8,5 % a překonala hranici 58 tisíc korun. Průměrná mzda ostatních zaměstnanců přitom byla o 22 tisíc nižší. Nejvíce si odborníci v této profesi vydělají v Praze. Data zveřejnil Český statistický úřad.

V současné době pracuje v Česku jako ICT odborník již více než 200 tisíc lidí a jejich podíl na zaměstnané populaci se významně blíží 4 %. Dlouhodobě mezi nimi převažují muži, zastoupení žen se v posledních letech v této profesi pohybuje okolo 10 %. Téměř 30 % odborníků je zaměstnáno v hlavním městě.

ČTĚTE TAKÉ: Záchranný program COVID PRAHA byl vyčerpán za několik minut

„Vzhledem k povaze práce, požadavkům na kvalifikaci a profesní rozvoj a také vzhledem k jejich nedostatku, jsou ICT odborníci hodnoceni nadprůměrně. V roce 2019 dosáhla jejich průměrná hrubá měsíční mzda 58 072 korun, což je o 60 % více než celková průměrná mzda v zemi,“ říká Markéta Pištorová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Muži berou víc

Také mezi ICT odborníky jsou lépe odměňováni muži než ženy, avšak rozdíl je v této skupině pracovníků nižší. V roce 2019 dosáhly ICT odbornice na 86 % platu mužů, zatímco ženy zaměstnané napříč ostatními skupinami zaměstnání jen na 81 % platu mužů.

Výrazný rozdíl ve výši mezd je mezi jednotlivými skupinami ICT odborníků. Manažeři, inženýři a specialisté mají na výplatní pásce v průměru 68 950 Kč, technici, mechanici a opraváři pak 42 798 Kč.

Zatímco ve mzdové sféře berou ICT odborníci podstatně více peněz než ostatní zaměstnaní, ve veřejné sféře je jejich platem téměř vyrovnaný s ostatními zaměstnanci.

ČTĚTE TAKÉ: Stavební produkci v Česku přibrzdila koronavirová krize

Nejlépe se mají v Praze

„Vůbec nejlépe jsou odměňováni ICT odborníci v Praze, kde jejich průměrná hrubá měsíční mzda loni činila 67 tisíc korun. S velkým odstupem následují kraje Jihomoravský a Středočeský, kde dosahovala mzda ICT odborníků v průměru 55 respektive 51 tisíc korun,“ vysvětluje Eva Myšková Skarlandtová, vedoucí oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Nejvyšší průměrné výdělky mají ICT odborníci zaměstnaní v peněžnictví a pojišťovnictví, a to 73,4 tisíc korun. Ve veřejné správě, vzdělávání či zdravotnictví je to přibližně 43 tisíc korun.

Nepřehlédněte