Pražské zprávyKristián Vích10. července 20202 minuty čtení

Startuje nová linka přívozu přes Vltavu. Propojí dvě pražské náplavky

Rašínovo a Hořejší nábřeží propojí staronový pravidelný přívoz Vyšehrad. Pražané i turisté tak budou moci cestovat mezi dvěma oblíbenými náplavkami po vodě rychleji.

„Hořejší nábřeží ožilo primárně otevřením kobek. Každá má svůj osobitý charakter a přívozem se cesta k prozkoumání této krásné náplavky ještě zjednoduší,“ říká kurátor pražských náplavek Petr Hozman.

ČTĚTE TAKÉ: Nová tramvajová linka od června propojí Libeň, Vršovice a Pankrác

Loď s názvem Šemík, kterou bude provozovat známý pražský převozník Zdeněk Bergman prostřednictvím firmy Pražské Benátky, se poprvé odrazí od břehu už tento pátek 10. července v 10 hodin dopoledne ze smíchovské strany. Plavidlo bylo postaveno speciálně pro účely této trasy. Má kapacitu 40 pasažérů a je bezbariérové.

Obnovená historie

Přívoz Vyšehrad není nový. První zmínky o něm pocházejí již z roku 1222, kdy ho vlastnila a provozovala Vyšehradská kapitula. Největší rozvoj prožila trasa v 19. století v období průmyslové revoluce. V době před výstavbou pražských mostů vozil přívoz obyvatele z pravého vltavského břehu do průmyslových podniků na Smíchově.

„Jméno lodi upozorňuje na historické souvislosti známé ze Starých pověstí českých, ve kterých se praví, že Horymírovi, vladykovi z Neumětel, zachránil kůň Šemík život, když s ním přeskočil hradby Vyšehradu. Horymír se tak dostal přes řeku Vltavu až k Neumětelům, kde hrdinný kůň Šemík skonal na následky zranění po skoku z Vyšehradské skály,“ popisuje Zdeněk Bergman.

Jízdní řád

Přívoz mezi Přístavištěm Smíchov a Přístavištěm Podskalí bude jezdit po patnácti minutách každý den od 10 do 22 hodin. V sobotu začne jezdit už v 7:30. Společnost Pražské Benátky nicméně upozorňuje, že jízdní řád se v průběhu roku může měnit podle potřeb a poptávky cestujících. Jednotná cena za jízdu na osobu, zvíře a dopravní prostředek bude 20 Kč. Přívoz nebude zahrnut do systému PID.

ČTĚTE TAKÉ: Nízkonákladovka Ryanair spustí novou linku z Prahy do Paříže

Nepřehlédněte