Pražské zprávyPražskýDEN.cz9. července 20202 minuty čtení

Hledá se vánoční strom pro Prahu. Vítězný tip dostane finanční odměnu

Vánoční trhy v centru Prahy odstartují už za 5 měsíců. Praha proto začíná hledat strom, který se na sklonku roku stane dominantou Staroměstského náměstí.

Společnost Taiko, která pražské trhy každoročně organizuje, vyhlašuje už podesáté soutěž Hledá se strom. Lidé mohou zasílat svoje tipy na jehličnany, které jsou vhodné pro největší trhy v centru české metropole.

ČTĚTE TAKÉ: Betlémské světlo dorazilo do Prahy. Přijít si pro něj můžete na Mariánské náměstí

„O velikonoční atmosféru trhů Pražané i návštěvníci města přišli, věříme, že o tu vánoční nepřijdou. A právě k tomu nám mohou pomoci. Opět totiž hledáme vhodný strom, který by se stal letošní dominantou adventu v centru města,“ říká Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko.

Kritéria pro výběr stromu

Ideálním stromem je smrk ztepilý, který se může nacházet na soukromém pozemku i veřejném prostranství. Musí mít rovnoměrné zavětvení, pravidelný kmen a měl by být zhruba 23 až 25 metrů vysoký.

Zasílat lze tipy na stromy, které jsou tzv. přerostlé a začínají být nebezpečné svému okolí (parky, zahrady, veřejná prostranství apod.), takže je nutné je z bezpečnostních důvodů pokácet, případně stojí na stavebních pozemcích.

Strom nejprve projde dendrologickým průzkumem odborníků, kteří určí, zda je pro umístění na Staroměstském náměstí vhodný. Taiko spolupracuje s dendrology z Mendelovy univerzity v Brně, kteří vždy prověří, zda je strom v pořádku.

ČTĚTE TAKÉ: Velikonoční trhy v centru Prahy odstartují na konci března

Šestapadesátiletý vánoční strom 2019 pocházel z města Semily v Libereckém kraji. Vyrostl na soukromém pozemku na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor do výšky dvaadvacet metrů. Foto: Taiko

Autor vítězného tipu obdrží symbolickou finanční odměnu ve výši 10 tisíc korun. Čas na zasílání tipů je do 15. září. Další podrobnosti naleznou zájemci na webové stránce www.trhypraha.cz/vanocni-strom. Letošní strom se na Staroměstském náměstí slavnostně rozsvítí v sobotu 28. listopadu.

Nepřehlédněte