Kam vyrazitPražskýDEN.cz3. července 20201 minuta čtení

Národní muzeum vystavuje vzácné poklady z numismatických sbírek

Národní muzeum otevřelo novou výstavu s názvem Poklady numismatických sbírek. Návštěvníkům představuje ty nejvzácnější mince, medaile a řády, kterými se může Historické muzeum Národního muzea pochlubit.

Na výstavě je k vidění zhruba 1500 unikátních exponátů z Numismatické sbírky Národní muzea, která celkově obsahuje okolo milionu sbírkových předmětů. Jedním z nejvzácnějších je zlatý čtyřicetidukát Ferdinanda III. z roku 1629, který je naprosto výjimečnou ražbou v celé české historii. Vystaven je i poklad z Horních Rápotic, který tvoří 342 mincí a patří k nejvýznamnějším nálezům svého druhu.

ČTĚTE TAKÉ: Fontána Národního muzea večer opět září barvami

„Numismatické sbírky patří mezi návštěvníky k velmi oblíbeným. Jsem rád, že nyní můžeme veřejnosti opět zpřístupnit to nejvzácnější a nejzajímavější, co jsme za mnoho let existence Národního muzea přijali do svých sbírek,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

První část výstavy je věnována významným soukromým sbírkám, které se průběhem dějin staly součástí fondů Národního muzea. Odbornou i laickou veřejnost zaujme například Chaurova sbírka, která představuje největší existující kolekci bohemikálních mincí a medailí od 10. do 20. století. Další část pak ukazuje vybrané unikáty od antiky až do 20. století.

Výstava Poklady numismatických sbírek je k vidění v Historické budově Národního muzea na Václavském náměstí a potrvá až do 27. června 2021.

Nepřehlédněte