Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz25. června 20202 minuty čtení

Mlžítka zpříjemní Pražanům horké letní dny. Letos na třiceti místech

Až na třiceti různých místech v metropoli se letos v létě objeví mlžící zařízení. Ta dokáží v nejbližším okolí pocitově snížit teplotu vzduchu, zvýšit vlhkost a snížit prašnost.

Na projektu od loňského roku spolupracují Pražské vodovody a kanalizace (PVK) a Pražská vodohospodářská společnost. První zařízení se v letošní sezóně objevila na Palackého náměstí, Tylově náměstí, Ostrčilově náměstí a Rašínově nábřeží.

ČTĚTE TAKÉ: Praha zatím jen tak nevyschne. Zásob pitné vody je dostatek

„Mlžící zařízení se neobjeví pouze v centru města, jako tomu bylo loni, ale i v dalších městských částech mimo širší centrum. Mlžítka jsou již v provozu v Praze 14, Praze 17 či Praze 22,“ uvedl tiskový mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Vytipované lokality pro mlžítka jsou prověřována z hlediska technického a urbanistického. Při technickém šetření je posuzován stav podzemní části hydrantu, tlakové poměry v konkrétním místě sítě a celková provozní vhodnost. Nevhodné jsou například hydranty s primární funkcí zdroje vody pro hašení požárů. Urbanistické posouzení provádí na žádost PVK Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Jak zařízení funguje

V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky emitované z „jemné“ trysky mlžícího zařízení absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu (odebírání tepla).

Provoz a monitoring zařízení zajišťuje digitální řídící jednotka ovládaná prostřednictvím pevné radiové sítě PVK. Spotřeba vody z vodovodního řadu činí přibližně 18 litrů za hodinu.

ČTĚTE TAKÉ: Hostivařská přehrada má nové moderní dohledové středisko za 5 milionů korun

Nepřehlédněte