MagazínTomáš Marný22. června 20202 minuty čtení

Cestovní pojištění, letenky, ubytování. Na co si dát letos větší pozor?

S létem přichází doba zahraničních dovolených a s nimi i nutnost vyřídit si cestovní pojištění. Letos jej ovlivní koronavirová pandemie. Výpočet pojistného i rozsah pojištění dozná několika změn. Na co tedy myslet při sjednávání pojistky? A na co si dávat pozor při nákupu letenek?

Už při výběru samotné destinace se řiďte doporučeními Ministerstva zahraničí a také tzv. „cestovním semaforem“, který je zveřejněn na webu Ministerstva zdravotnictví a je pravidelně aktualizován. Semafor rozděluje státy a oblasti světa podle toho, jak moc velké riziko nákazy tam hrozí.

ČTĚTE TAKÉ: Rok 1891: Drsné soužití Eskymáků. Domácí násilí na mužích, útoky nožem i láskyplné usmiřování

Rizikové země s omezeným pojištěním

Semaforem se totiž řídí i cestovní pojišťovny. Pokud navštívíte země nebo oblasti, které jsou označeny jako vysoce rizikové (v Evropě aktuálně Švédsko, Portugalsko a Slezské vojvodství v Polsku), pak pojišťovna vůbec nemusí pojistná rizika krýt. To se ale obvykle týká pouze nákladů souvisejících s hospitalizací v nemocnici a léčebnými výlohami na léčení v souvislosti s koronavirem. Náklady vzniklé v souvislosti s úrazem by měly pojišťovny standardně krýt i nadále. Před podpisem smlouvy si však raději pečlivě prostudujte všechny sjednané podmínky.

Cesta do vysoce rizikových oblastí obnáší ještě jednu nepříjemnou komplikaci. Pokud se z nich vrátíte zpátky do České republiky, budete muset předložit negativní PCR test na koronavirus, který nebude starší než 4 dny. Cestovatelé bez testu se musí přihlásit krajské hygienické stanici, která rozhodně o povinné karanténě.

Cestovní pojišťovny shodně prohlašují, že v zeleně označených zemích, kde je riziko nákazy mírné, není důvod tvořit jakékoliv výjimky. Cestovní pojištění lze sjednat v plném rozsahu a pojišťovny standardně kryjí veškeré léčebné výlohy, včetně případné hospitalizace v souvislosti s onemocněním covid-19.

U letenek si zkontrolujte garanci návratu

Pokud rezervujete zvlášť letenky a samotný pobyt přes různé zprostředkovatele, pozorně si prostudujte předem, jaké podmínky návratu obsahuje konkrétní nabízená letenka a zda pojištění kryje případný náhradní let zpátky, respektive jaké máte možnosti dožadovat se pokrytí nákladů na cestu domů.

ČTĚTE TAKÉ: Lékárnička na dovolenou. Co všechno by měla obsahovat?

Velké letecké společnosti oznámily, že budou cestujícím garantovat repatriační let v případě, že se v místě pobytu zásadně zhorší epidemiologická situace. U nízkonákladových aerolinek se ale podobná vstřícnost očekávat spíše nedá.

Ubytování s flexibilním termínem

Při nákupu pobytu bez letenek se zajímejte o možnost sjednání případného dodatečného přizpůsobení délky pobytu. Volte takové podmínky, které vám umožní flexibilitu ve dni nástupu i skončení dovolené.

Může se stát, že budete díky změně v odletu potřebovat posunout váš pobyt v kalendáři o den či dva. Je proto rozumnější zaplatit o něco málo vyšší cenu a mít možnost do poslední chvíle rezervaci změnit, než se předem zavázat k pevnému datu.

Nepřehlédněte