Pražské zprávyPražskýDEN.cz19. června 20202 minuty čtení

Průmyslový palác se po letech dočká obnovy. Praha už hledá stavební firmu

Hlavní město vypsalo veřejnou zakázku na stavební firmu, která zrekonstruuje a dostaví Průmyslový palác. Památkově chráněná budova v areálu Výstaviště Praha se dočká celkové rekonstrukce pravého křídla a střední haly. Levé křídlo, které před dvanácti lety kompletně zničil požár, bude obnoveno v původní podobě.

„Získali jsme stavební povolení a nyní, po pečlivé přípravě veškeré dokumentace, začínáme hledat stavební firmu. Náročný proces výběru nejvhodnějšího zhotovitele se budeme snažit ukončit ještě letos,“ říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu.

ČTĚTE TAKÉ: Projekt nové budovy pražské filharmonie má zelenou

Předpokládaný rozsah zakázky je téměř dvě miliardy korun. Stavební práce budou trvat nejméně dva a půl roku. Průmyslový palác je významnou památkou. Vedení Prahy proto deklarovalo, že při výběru zhotovitele bude hrát roli nejen nabídnutá cena, ale rovněž kvalita.

„Musí jít o firmu, popřípadě konsorcium firem schopné popasovat se s restaurátorsky i technologicky náročnou akcí. Kvalita a zkušenosti jsou pro nás u této zakázky klíčové,“ doplňuje Pavel Vyhnánek.

Výběr zhotovitele bude trvat několik měsíců. Pokud nenastanou komplikace, mohlo by město uzavřít smlouvu se stavební firmou na konci letošního roku.

Trosky levého křídla Průmyslového paláce po požáru. Foto: Adam Zivner, Wikipedia.org

Návrat k původní podobě

Levé křídlo Průmyslového paláce shořelo před dvanácti lety a kolem jeho budoucího osudu se vedla řada diskuzí. V úvahu přicházely varianty provizorní stavby, moderní dostavby, nebo historické tvarové repliky. Město se nakonec přiklonilo k té poslední. Interiéry této části budovy budou evokovat původní podobu z roku 1891, pravá část bude repasí stávajících interiérů architekta Pavla Smetany z poloviny minulého století.

ČTĚTE TAKÉ: Petřínský vrch se má proměnit. Praha pro něj chystá novou koncepci

Celý objekt bude mít multifunkční charakter. Kromě původního využití pro výstavnictví a veletrhy bude palác i nadále sloužit zejména kulturním a společenským akcím. Nově v sobě bude skrývat i řadu moderních technologií, včetně nového technického zázemí umístěného v suterénu pod částí levého křídla.

Nepřehlédněte