Pražské zprávyPražskýDEN.cz19. června 20202 minuty čtení

Málo zeleně ve městě mají na svědomí i trubky a kabely. Našlo se ale řešení

Nedostatek kvalitní zeleně ve veřejném prostoru je problém, který se v poslední době skloňuje všemi pády. Odborníci doporučují vysazování stromů a stromořadí jako jedno z nutných adaptačních opatření na probíhající klimatickou změnu. Bohulibým záměrům ale často stojí v cestě inženýrské sítě.

V Praze i v dalších českých městech existuje řada projektů na výsadbu nové zeleně. Ty jsou ale mnohdy znemožněny trubkami a kabely, umístěnými pod povrchem bez celkové koncepce. I proto pak zabírají až příliš mnoho zbytečného místa a výsadbu nových stromů prakticky znemožňují.

ČTĚTE TAKÉ: Opravy na Karlově náměstí budou po zimní pauze pokračovat

Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) přišel ve spolupráci s ministerstvy a dalšími institucemi s řešením.

„Někteří správci sítí jsou přesvědčeni, že stromy mohou být vysazovány pouze tam, kde zbylo místo, a že sítě mají vždy přednost. V podstatě za to může jedna jediná norma, kterou nyní máme šanci změnit,“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč.

Norma ČSN 73 6005, která upravuje prostorové vztahy mezi sítěmi, prochází v těchto dnech revizí. Jde proto o unikátní příležitost upravit ji tak, aby zeleň měla své právoplatné místo ve městě.

„Spolu s Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem pro místní rozvoj a dalšími jsme navrhli úpravu, která počítá s prostorem nejen pro technickou, ale také pro zelenou infrastrukturu, kterou v ulicích tvoří především zdravé stromy, a která se v blízké budoucnosti stane stejně důležitou jako rozvody vody, elektřiny, kanalizace nebo internetu,“ pokračuje Ondřej Boháč.

ČTĚTE TAKÉ: Začala rekonstrukce Václavského náměstí. Podívejte se, jak bude vypadat

Do návrhu k připomínkování se již podařilo implementovat nutná opatření pro stromy. Pokud se podaří návrh schválit v navržené formě bez škrtání, mohla by být česká města v budoucnu o něco zelenější.

„Oceňujeme vstřícnost České agentury pro standardizaci (ČAS), která se snaží akceptovat i potřeby dalších zájmových skupin ve veřejném prostranství. Věříme, že se podaří návrh na úpravu normy schválit, protože jen tak umožníme stromům najít důstojné místo k žití ve městě,“ uzavírá Boháč.

Nepřehlédněte