Pražské zprávyKristián Vích19. června 20202 minuty čtení

Mobilní signál se rozšířil do dalších stanic pražského metra

Mobilní a datové služby ve standardu LTE mohou cestující v pražském metru využívat už ve 25 stanicích. Od včerejška jsou nově pokryty stanice Florenc B a Palmovka na trase B a stanice Staroměstská na trase A.

Příští týden k se signál rozšíří i do stanice Malostranská. A v první polovině července plánuje DPP společně s konsorciem operátorů pokrýt i stanice Hradčanská a Dejvická. Díky tomu budou mobilní a datové služby ve standardu LTE k dispozici v celém úseku trasy A od Nemocnice Motol po Muzeum.

ČTĚTE TAKÉ: Tramvaje na jednu noc zmizí z Libeňského mostu

Letos už bylo nově pokryto celkem 9 stanic metra a přilehlých tunelů. Na konci března stanice Křižíkova a Invalidovna, o měsíc později Můstek a Muzeum. Na začátku června přibyl signál ve stanicích Anděl a Smíchovské nádraží.

Jako úplně první dostaly signál LTE stanice na novém úseku metra A mezi Bořislavkou a Nemocnicí Motol v roce 2015. V roce 2018 se síť LTE rozšířila na trasu C v úseku od Muzea po Roztyly a loni v září o další 4 stanice mezi Muzeem a Nádražím Holešovice.

Konsorcium operátorů (O2 Czech Republic, T-Mobile Czech Republic, Vodafone Czech Republic) a společnosti CETIN pokrývá pražské metro LTE technologií na vlastní náklady. Pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi stojí v průměru 10 milionů Kč v závislosti na jeho délce.

Aktuální stav pokrytí

Na lince A jsou aktuálně pokryty stanice Muzeum, Můstek, Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Na lince B je to Smíchovské nádraží, Anděl, Florenc, Křižíkova, Invalidovna a Palmovka.

ČTĚTE TAKÉ: Dopravní podnik prodává respirátory ve vybraných stanicích metra

Nejvíce pokrytá je momentálně linka C. Signál je ve stanicích Nádraží Holešovice, Vltavská, Florenc, Hlavní nádraží, Muzeum, I. P. Pavlova, Vyšehrad, Pražského povstání, Pankrác, Budějovická, Kačerov a Roztyly.

Nepřehlédněte