Pražské zprávyPražskýDEN.cz18. června 20202 minuty čtení

Koronavirus dal šanci bezdomovcům. Praha prodlouží jejich ubytování

I po konci nouzového stavu se Praha stará o část z 300 občanů bez domova, kteří jsou nyní v ubytovacích objektech rezervovaných městem. Vedení magistrátu k tomuto kroku přistoupilo krátce po vypuknutí pandemie, aby bezdomovce ochránilo před nákazou. Smlouvy s objekty jsou zatím uzavřeny do konce června. Plán, který v pondělí pražští radní schválili, počítá s tím, že si je město pronajme i do budoucna. Ukázalo se totiž, že se to vyplácí.

Cílem druhé fáze projektu humanitárního ubytování pro osoby bez domova má být bezpečný přechod již ubytovaných osob do stabilní situace – návrat do rodiny, nalezení stabilního bydlení či dalších dlouhodobých řešení. Prioritní skupinou zůstávají starší a nemocní lidé. Dosavadní postup projektu humanitárního ubytování považuje vedení města za úspěšný.

ČTĚTE TAKÉ: Signal Festival letos bude. Bezpečnost řeší pořadatelé s epidemiologem

„Podařilo se ubytovat stovky ohrožených starších osob a ochránit je před nákazou. Rovněž se u nich zlepšil zdravotní stav, díky čemuž město ušetřilo finanční prostředky na převoz těchto občanů do nemocnic nebo záchytek. Postupně se také daří snižovat náklady města na jejich ubytování, mimo jiné díky tomu, že platí nájem z dávek na bydlení či vlastních příjmů,“ vypočítává radní hl. m. Prahy pro oblast bydlení Adam Zábranský.

Praha se snaží pomáhat lidem bez přístřeší.

ČTĚTE TAKÉ
Pražští bezdomovci budou moci dál zůstat pod střechou

Ubytovaným již nebude hrazena strava, čímž se sníží další výdaje. S nájemníky intenzivně spolupracují sociální pracovníci a pomáhají jim ve vyřizování dokladů či dávek, v hledání práce a řešení dalších potřeb.

Pro poskytovatele sociálních služeb jako Armáda spásy, Člověk v tísni, Charita, K srdci klíč, Maltézská pomoc, Naděje, Neposeda či R-Mosty to bude znamenat i hledání dalších posil v týmech sociálních pracovníků, kteří dnes v Praze citelně chybí.

Konec bezdomovectví v Praze?

„Jsem ráda, že Rada podpořila náš návrh prodloužit dočasné opatření pro osoby bez přístřeší. Klíčové nyní bude zajistit nabídku návazného ubytování nebo bydlení, vedle toho budou také lidé potřebovat podporu sociální práce a sociálních služeb. Chtěla bych ocenit nasazení pracovníků sociálních služeb, kteří již tři měsíce na stabilizaci situace několika set lidí intenzivně pracují,“ říká radní pro sociální oblast Milena Johnová.

ČTĚTE TAKÉ: Albert instaluje plexiskla na pokladny a radí zákazníkům, jak nakupovat bezpečně

Pro osoby bez domova se zdravotními obtížemi hledají sociální pracovníci vhodnou zdravotní péči. Již nyní se například podařilo propojit některé ubytované s centry duševního zdraví.

„Je to velká šance ukončit bezdomovectví alespoň části občanů a dát jim tak možnost znovu se postavit na vlastní nohy, stabilizovat a najít si práci a bydlení. Ukončování bezdomovectví je ve výsledku výhodné úplně pro všechny,“ uzavírá radní Zábranský.

Nepřehlédněte