Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz16. června 20202 minuty čtení

Každá lampa v Praze bude mít svůj vlastní QR kód

Na stožárech veřejného osvětlení v Praze budou kromě identifikačního čísla i takzvané QR kódy. Ty umožní jednoduše ohlásit poruchu nebo černou reklamu. Novinku dnes představila městská společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP). Služba by do budoucna mohla pomoci i turistům a složkám Integrovaného záchranného systému.

„Všech 135 tisíc stožárů pražského veřejného osvětlení má zhruba ve výšce 150 centimetrů umístěný malý plechový štítek s vyraženým šestimístným číslem. Podle prvního dvojčíslí už dnes na první pohled zjistíte, v jaké městské části se nachází. Postupným doplněním o QR kódy nabídnou štítky lidem mnohem více informací,“ uvedl pražský radní Jan Chabr.

ČTĚTE TAKÉ: Pražské židle a stolky se po zimě vrací do veřejného prostoru

Zatím hlavně ohlašovna poruch

Po načtení QR kódu mobilním telefonem dojde k přesměrování na novou webovou aplikaci SkenujPrahu.cz. Ta bude integrovat nejrůznější data a služby. V rámci pilotního provozu již nyní umožňuje ohlašovat poruchy a nelegální výlepy na stožárech veřejného osvětlení.

Foto: Technologie hl. m. Prahy

„V dalším kroku plánujeme zapojit další městské společnosti a Integrovaný záchranný systém. Když se ocitnete v nějaké nouzové situaci, často hrají roli vteřiny. Díky načtení aplikace z jakéhokoliv stožáru by tak bylo možné hasiče, policii nebo záchrannou službu nejen rychle kontaktovat, ale také budou automaticky vědět, kde přesně se nacházíte nebo kde najdou třeba nejbližší uzávěr plynu,“ říká předseda představenstva THMP Tomáš Jílek.

Jednání s Policií ČR už prý probíhají. Podle Jílka by po naskenování QR kódu ze stožáru aplikace mohla například vyhledat nejbližší policejní služebnu, včetně její provozní doby.

Servis pro turisty

V dalších etapách by QR kódy mohli využívat i turisté, kteří často nevědí, kde se nacházejí a neznají názvy ulic. Aplikace by jim tak mohla poradit s cestou a doporučit nejbližší turisticky žádaná místa.

ČTĚTE TAKÉ: Aplikace nově ukazují skutečný čas příjezdu tramvají

Nové štítky s QR kódem si THMP bude vyrábět sama ve své holešovické centrále a postupně jimi osazovat všechny stožáry veřejného osvětlení v hlavním městě. Na počátku roku si firma pro tento účel pořídila speciální laser. Výsledkem laserové technologie je přesný a trvalý popis, který lze odstranit pouze hrubou silou.

Nepřehlédněte