Pražské zprávyPražskýDEN.cz2. června 20202 minuty čtení

Praha 10 zavede modré zóny. Rozšíření chystají i další městské části

Foto: Pixabay

Pražští radní odsouhlasili rozšíření zón placeného parkování, které navrhovaly některé městské části. Ke zvětšení parkovacích ploch pro rezidenty tak nyní dojde například na Praze 5, 6, 9, 18 a 21. Kromě toho mohou být parkovací zóny vyznačeny na celém území Prahy 10.

Obyvatelé Prahy 10 se s nedostatkem parkovacích míst potýkají dlouhodobě, a to již od zavedení zón placeného stání v městských částech Praha 2 a Praha 3. Minulé vedení radnice nechalo vypracovat analýzu, která špatnou situaci potvrdila. O realizaci zón placeného stání proto požádalo nynější vedení Prahy 10 a pražští radní žádosti vyhověli. Zavádění zón bude postupné a začít by se s ním mělo letos v srpnu.

ČTĚTE TAKÉ: Část pražského metra o víkendu nepojede. Proběhne výměna nosníků ve stanici

V Praze 5 se tzv. „modrá zóna“ rozšíří na oblast sídliště Podbělohorská a Cibulky, v Praze 6 na zbytek území Hanspaulky. V Praze 9 smí být do oblasti parkovacích zón zahrnut i Střížkov, Prosek, Krocínka a Libeň, v Praze 18 pak centrální část sídliště Letňany.

V Praze 21 a v Klánovicích může vzniknout parkovací zóna v okolí železniční zastávky, která se dlouhodobě potýká s negativními dopady živelného P+R parkoviště v její blízkosti.

„Zóny placeného stání mají za úkol chránit rezidenty, aby mohli zaparkovat v blízkosti svého domova. Je to vždy na rozhodnutí místní radnice, zda si o zóny zažádají,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu Adam Scheinherr.

Městské části ve spolupráci s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK) nyní zajistí vhodné rozmístění rezidentských a smíšených parkovacích úseků, vhodné navržení dopravního značení a dodání parkovacích automatů pro Prahu 10.

ČTĚTE TAKÉ: Praha obnovuje preventivní opatření v MHD. Dveře se otevřou automaticky

Nepřehlédněte