LifestyleKristián Vích29. května 20202 minuty čtení

Zákaz mentolových cigaret je krok správným směrem, říká odborník a vysvětluje důvody

Milovníci cigaret s mentolovou příchutí mají od 20. května smůlu. Prodej těchto výrobků je totiž definitivně zakázán. Lékaři a odborníci na závislosti tento krok jednoznačně vítají.

Podle studie Eurobarometr z roku 2017 užívalo cigarety s mentolovou příchutí 8 % dospělých kuřáků v rámci zemí EU. Největší oblibě se těšily u dětí a dospívajících. Regulace tabákových výrobků s charakteristickými příchutěmi tak má napomoci tomu, aby mladí lidé s kouřením nezačali. 

ČTĚTE TAKÉ: Sociální sítě: Proč je opustit a jak se připravit na odchod

Krok správným směrem, říká lékař

„Mentol dělá z kouření zdánlivě příjemnější zážitek, neboť vyvolává chladivý pocit při kontaktu se sliznicemi. Má také mírné anestetické a analgetické účinky. Kouř obsahující mentolovou příchuť je tak pro kuřáka méně dráždivý, proto jej může vdechovat do plic intenzivněji a ve větším množství,“ říká k problematice mentolových cigaret Mgr. Adam Kulhánek, vedoucí Centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.

ČTĚTE TAKÉ
Rok života v Praze je jako vykouřit 365 cigaret, ukázal výzkum

Podle studií jsou cigarety s mentolovou příchutí oblíbenější mezi ženami a příležitostnými kuřáky. Nejvyšší užívání mentolových cigaret pak bylo zaznamenáno v nejmladší věkové kategorii kuřáků (15–24 let). 

„Regulace tabákových výrobků s charakteristickými příchutěmi je správným krokem, který napomáhá předcházet kouření u dětí a dospívajících, ale také u příležitostných kuřáků,“ dodává Kulhánek.

Zahřívaný tabák může být i s mentolem

Zákaz prodeje mentolových cigaret včetně cigaret s mentolovými kapslemi a tabáku k ručnímu balení s příchutí mentolu nabyl podle směrnice Evropské unie účinnost 20. května tohoto roku ve všech členských zemích.

ČTĚTE TAKÉ: Cizinci pašovali do Prahy skoro 100 kg tabáku do vodních dýmek

Zákaz se ale nevztahuje na výrobky zahřívaného tabáku, ani elektronických cigaret, kde je regulace v gesci jednotlivých států.

Nepřehlédněte