MagazínIvana Kratochvílová28. května 20202 minuty čtení

Starší objev vědců by mohl zpomalit další pandemii koronaviru

Svět má za sebou první vlnu pandemie způsobené novým typem koronaviru. Všichni se nyní obávají, že by se nemoc covid-19 mohla na podzim znovu vrátit ve velkém, případně že virus zmutuje a bude mnohem více nebezpečný. Ochránit nás může vakcína (zatím ale neexistuje), připravenost celé společnosti, ale i starší vědecké poznatky o chování a schopnostech virů.

Zatímco největší mozky světa nyní usilovně pracují na vývoji vakcíny, epidemiologové aktualizují pandemické krizové plány a hledají další způsoby, jak nákazu porazit.

ČTĚTE TAKÉ: Podceňované onemocnění může skončit ztrátou zubů

Jednu možných z cest naznačuje i starší studie vědců z University of Cambridge v čele s doktorkou Rachel Edgar, zveřejněná v roce 2016. Ta říká, že schopnost virů množit se a replikovat může úzce souviset s naším cirkadiánním rytmem. Pokud se prý člověk nakazí ráno, viry mají doslova otevřené dveře k zamoření celého organismu.

Jak výzkum probíhal

Vědci vpravili do těl laboratorních myší viry chřipky a herpesu. Ukázalo se, že zvířata infikovaná ráno měla po čase v těle až desetinásobně více virů než ta, která byla infikována večer. Důvodem má být skutečnost, že buňky, které virus využívá při svém množení, mění svou aktivitu právě v rámci zmíněného cirkadiánního rytmu.

Studie se zaměřovala na aktivitu genu Bmal1, který je u myší i lidí nejaktivnější v odpoledních hodinách.

„Právě spojitost s genem Bmal1 je důležitá. Jelikož jeho aktivita je ráno nízká, člověk je v tuto dobu náchylnější k virovým infekcím. Tento gen je u lidí také méně aktivní v zimních měsících, což naznačuje, že hraje roli ve větším riziku infekcí v tomto ročním období,“ vysvětlil jeden ze členů týmu Akhilesh Reddy.

ČTĚTE TAKÉ: Nechal jsem se unést, řekl Andrej Babiš v projevu k národu

Dopolední karanténa

Výzkum ukazuje, že i malá infekce v ranních hodinách se může rychle rozšířit a zachvátit celé tělo. Pokud by byl dostatečně ověřen i v případě koronaviru, mohlo by to hrát podstatnou roli při epidemiologických opatřeních v případě dalších vln epidemií – například v podobě určitého omezení pohybu osob v ranních hodinách apod.

Nepřehlédněte