Pražské zprávyPražskýDEN.cz27. dubna 20201 minuta čtení

Česko v číslech. Bezplatná publikace shrnuje náš každodenní život

Český statistický úřad (ČSÚ) vydal publikaci s názvem Česko v číslech, popisující demografický, sociální a ekonomický vývoj České republiky, včetně hlavního města Prahy. Kniha je rozčleněná do 28 tematických kapitol. Na 150 stranách čtenářům nabízí infografiky, kartogramy a krátké shrnující texty. V elektronické verzi je kniha dostupná zdarma.

Publikace zobrazuje nejen vývoj Česka v posledních letech, ale i jeho pozici mezi státy Evropské unie. Nechybí ani regionální pohled v podobě specifických „nej“ v mezikrajském pohledu a v některých případech jsou pak uvedeny poznatky až do úrovně obcí.

ČTĚTE TAKÉ: Nakup a rychle odejdi. Pro farmářské trhy platí přísná pravidla

„Naší snahou bylo připravit širokému okruhu uživatelů přehled, který by populární a hravou formou popsal současný stav České republiky, ale také ukázal, jak lze s čísly pracovat a co z nich lze vyčíst,“ vysvětluje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Čtenáři se v publikaci dozví například to, jak se vyvíjely ceny nejčastějších druhů potravin od vzniku samostatné České republiky a jak se měnila jejich spotřeba, nebo třeba, ve kterém kraji je nejmenší či největší rozdíl mezi hrubou měsíční mzdou mužů a žen.

„Věříme, že atraktivní publikace najde své široké uplatnění nejen mezi širokou veřejností, ale že ji budou moci využívat například novináři, učitelé či studenti na všech typech škol,“ sdělil Jaroslav Sixta, místopředseda Českého statistického úřadu.

Kniha je zdarma ke stažení na webu ČSÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 2 schválila rozpočet na rok 2021. Část výdajů pokryjí úspory

Nepřehlédněte