Nakupujte jídlo tak, aby to nebolelo peněženku
Supermarkety a obchody s potravinami jsou jedním z mála míst, kde v současné době můžeme utrácet peníze. Řada lidí proto nakupuje jídlo v mnohem větším množství než obvykle. Co tedy dělat, abychom tyto výdaje udrželi v rozumných mezích?
V první řadě si dobře všímejte, které prošlé potraviny doma nejčastěji vyhazujete. Podle mnohých vědeckých studií fungují plné regály v obchodech jako lákadlo. Naše přirozené pudy z dob lovců a sběračů nám velí naházet toho do košíku co nejvíce, i když větší část z „úlovku“ nakonec ani nejsme schopni spotřebovat.
V krizových časech tento přirozený instinkt ještě více zesiluje. I proto si lidé před vypuknutím koronavirové pandemie dělali až nepřiměřeně velké zásoby nejrůznějších potravin.
Například ve Spojených státech se průměrně vyhodí až 40 procent nakoupeného jídla, což dělá v přepočtu 1100 Kč na osobu. I proto je důležité si ještě před samotným nákupem v klidu rozmyslet, co jsme a nejsme schopni zužitkovat. Ideální je sestavit si podrobný jídelní plán na týden dopředu pro celou rodinu.
Další důležitá zásada je mít přehled o tom, co všechno se momentálně nachází v ledničce nebo ve spíži a jak dlouhou mají tyto suroviny trvanlivost.
V souvislosti s tím je dobré zajistit, abychom potraviny skladovali správným a co možná nejšetrnějším způsobem. Praktickým pomocníkem v tomto ohledu mohou být uzavíratelné plastové boxy, ve kterých jídlo vydrží déle.
Stravujte se střídmě, ale pravidelně. A zároveň tak, abyste tělu dodali veškeré potřebné látky a živiny jako jsou bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny apod. Díky tomu nebudete trpět pocitem „vlčího hladu“ a zamezíte nočnímu plnudrování lednice. Při něm totiž za obět nejčastěji padají nezdravé vysokokalorické pochutiny, jejichž cena je většinou v relativním přepočtu velmi vysoká.
Dodržovat zásady zdravého stravování se v této době vyplatí nejen peněžence, ale i vašemu tělu. Méně pohybu a více stresu totiž v kombinaci s nezdravým jídlem a přejídáním může způsobit, že začnete přibírat nechtěné kilogramy tuku.
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu