Pražské zprávyPražskýDEN.cz17. dubna 20201 minuta čtení

Likvidace roušek má svá pravidla. Do kanalizace nepatří, varuje PVK

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) vyzývají občany Prahy, aby nevhazovali do kanalizace jakékoliv ochranné prostředky (jednorázové i šité roušky) proti šíření nemoci Covid-19.

„Může dojít k ucpání kanalizační přípojky, snížení průtočnosti na stokové síti. Roušky také mohou způsobit problémy přímo na čistírnách odpadních vod,“ upozorňuje tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřelo dalších 164 lidí. Zvýšil se počet pacientů v nemocnicích

Použité roušky je správné zabalit do igelitového pytlíku, ten řádně uzavřít a pak ho vhodit do popelnice na směsný odpad.

Do kanalizace také rozhodně nepatří vlhčené ubrousky, jejichž prodej se v tomto krizovém období zvýšil čtyřnásobně.

Celková délka pražské stokové sítě činí 3 718 kilometrů, délka kanalizačních přípojek dosahuje 1 002 kilometrů. V loňském roce bylo na stokovou síť napojeno 1,297 miliónu obyvatel. Praha má k dispozici Ústřední čistírnu odpadních vod v Bubenči a dvacet pobočných čistíren v okrajových částech metropole.

Jen pro zajímavost, do stokové sítě nesmí vniknout například radioaktivní a ropné látky, jedy, žíraviny, organická rozpouštědla, zemina, průmyslová hnojiva, hygienické potřeby nebo pevné odpady včetně kuchyňských.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 10 rozdělí milion korun mezi podnikatele z okolí Starostrašnické

Nepřehlédněte