Pražské zajímavostiPražskýDEN.cz15. dubna 20202 minuty čtení

Červeně zářící Petřínská rozhledna upozorní na vážné krevní onemocnění

Nejznámější pražská rozhledna se v noci z pátku na sobotu rozzáří do červené barvy. Česká metropole se tak přidá k připomínce Světového dne hemofilie, který na onemocnění srážlivosti krve upozorňuje. V tento den se významné stavby po celém světě halí do červené barvy a lidé si oblékají červené oblečení.

„K barevnému nasvícení pětašedesát metrů vysoké Petřínské rozhledny přistupujeme, pokud považujeme za důležité obrátit pozornost veřejnosti k určitému tématu, významnému dni nebo události. Podle dostupných průzkumů více než polovina Čechů neví, co hemofilie je, jak se projevuje nebo jak se s tímto onemocněním žije,“ říká radní HMP Jan Chabr s tím, že červené nasvětlení rozhledny považuje za symbol pochopení a soucitu s lidmi, které tímto onemocněním trpí. „I v době vrcholící pandemie existuje řada jiných skutečností, na které bychom neměli zapomínat,“ dodává.

ČTĚTE TAKÉ: Lanovka na Petřín má poruchu, nepojede několik týdnů

Osvětlení zatím nefunguje na dálku

Nasvětlení Petřínské rozhledny zajišťuje městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP), která má mimo jiné na starosti i architekturní osvětlení 140 pražských památek.

Foto: Technologie hlavního města Prahy, a.s.

Jak celý proces probíhá přibližuje předseda představenstva THMP Tomáš Jílek: „Náš technik nejdříve nachystá barevná schémata na počítači v kanceláři, a pak je nahraje do tzv. scénického počítače na Petříně. Ten barevnou kompozici rozhledny nastaví. Systém zatím nefunguje online, ale v letošním roce chceme rozhlednu doplnit o komunikaci s dispečinkem. To nám umožní nejen měnit barevnou kompozici rozhledny přímo od stolu, ale taky dálkovou diagnostiku jednotlivých svítidel a operativní reakci na jakoukoliv závadu.“

Co je to hemofilie

Světový den hemofilie se každoročně slaví 17. dubna. Hemofilie je dědičné onemocnění projevující se poruchou srážlivosti krve. Vyskytuje se ve většině případů jen u mužů, ženy působí často jako přenašečky, aniž onemocní. Mezi nejslavnější přenašeče této nemoci patřila britská královna Viktorie, u ní lze vysledovat dědičné předávání onemocnění do ruské panovnické rodiny, ale také šlechtických rodů v Německu a Španělsku.

Nepřehlédněte